Kovid kod dece: Teža klinička slika nego s početka epidemije

Nacionalne vesti - Subota 08.08.2020 - 12:35

Klinička slika kod dece zaražene kovidom sada je teža nego u prvom piku epidemije, rekla je za RTS Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC "Dragiša Mišović", navodeći da je u ovoj bolnici trenutno četvoro dece.

Meću decom je i beba rođena pre 30 dana FOTO: Getty Images Meću decom je i beba rođena pre 30 dana FOTO: Getty Images
“To se odnosi najviše na veću decu, od 14, 15 godina pa više. Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja”, navodi Olivera Ostojić za RTS.
 
Prema njenim rečima sreća je da mladi organizmi jako dobro reaguju na terapiju.
 
“Bez obzira koliko je to dramatično u početku, za par dana oni se oporavljaju”, kaže Ostojić i dodaje da nije bilo kašnjenja u dolaženju kod pedijatra.
 
Upitana da li ima nekih trajnih posledica kada prođe bolest, navodi da u KBC “Dragiša Mišović” u prvom talasu nisu imali decu koja bi mogla imati bilo kakve posledice, dok su u drugom piku imali nekoliko dece koja su zahtevala i tercijarnu zdravstvenu negu.
 
“Mi sada ne znamo taj teži oblik kako će da ide, jer su oni tek sad pri kraju lečenja ili su pre par dana izlečeni tako da ne znamo šta će se dešavati kod njih”, objašnjava Ostojićeva.
 
Kada je u pitanju početak školske godine, smatra da deca moraju da krenu na neki način u vrtić.
 
“Kako će to izgledati, videćemo. To će zavisiti od vaspitačica. Ona će morati da najvećim delom da sprovode te mere zaštite”, rekla je Ostojićeva.
 
Ona je podsetila da  se od kovida sredinom jula bolnički lečilo 40 dece, dok se sada leči njih četvoro.
 
“Nadamo se da će i oni tokom ove nedelje biti otpušteni”, navodi Olivera Ostojić.
 
Među decom je i beba rođena pre 30 dana, koja je pozitivna na koronavirus, ali je primljena iz sasvim drugih razloga i završava svoje lečenje.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: