Kovid požar se mora ugasiti, u bolnicama skoro 6.800 obolelih

Nacionalne vesti - Četvrtak 28.10.2021 - 12:01

Stručnjaci ističu da se kovid požar mora ugastiti, dok pojedini smatraju da se okupljanja u zatvorenom moraju zabraniti na bar dve nedelje.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio
Predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju kaže da će ovih dana biti doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci. Samo će se "Sinofarmova" vakcina davati četiri meseca nakon druge doze. 
 
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.948 osoba, od testiranih 24.490 uzoraka. Od posledica zaraze preminula su još 64 pacijenta.
 
Od korone se u bolnicama leči 6.791 pacijent, od kojih je 277 na respiratorima.
 
Iako se broj novozaražnih održava na veoma visokim brojevima, premijerka Ana Brnabić kaže da za sada neće biti novih mera, a da se novi sastanak Kriznog štaba očekuje naredne sedmice.
 
"Pojačan je inspekcijski nadzor, ali treba svi da znamo da je vakcinacija ono što je odgovor na pandemiju, a ne samo mere", poručila je Brnabićeva i dodala da polako raste broj vakcinisanih, da smo sada prešli 55 odsto i da je to najvažnije.
 
Dr Jovanović: Deca sa hroničnim oboljenjima i prekomernom težinom su rizična grupa
 
Načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović kaže za RTS da je od prošlog meseca povećan broj pregleda u dečjim kovid ambulantama.
 
Na teritoriji beogradske opštine Palilula dnevno bude između 200 i 250 pregleda, a 70 odsto čine deca školskog uzrasta.
 
"Klinička slika je uglavnom lakša", kaže dr Jovanović i ističe da su rizične grupe gojazna i deca sa hroničnim i neurološkim oboljenjima, kao i hematoonkološki pacijenti.
 
Tiodorović za RTS: Obolevaju cele porodice, propusnice da važe non-stop
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za RTS da članovi medicinskog dela Kriznog štaba i dalje smatraju da nije dovoljno da kovid propusnice važe samo od 22 časa, već da je potrebno da to bude 24 sata i da bi trebalo da važe svuda u zatvorenom, osim u apotekama, benzinskim pumpama i prehrambenim prodavnicama.
 
Ističe da, za razliku od prethodnih talasa, sada vrlo često cele porodice obolevaju.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: