Kurti američkom ambasadoru: ZSO ne može!

Nacionalne vesti - Četvrtak 17.06.2021 - 11:21

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ponovio je da tzv. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kao što je to presudio ustavni sud 2015. godine.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Kurti je to rekao za "KosovoPress" komentarišući jučerašnju izjavu američkog ambasadora Filipa Kosneta da Priština ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, prenosi prištinska Koha.
 
"Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugovo’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015", rekao je Kurti.
 
Dodao je da Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.
 
"Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših severnih suseda," rekao je Kurti.
 
Kosnet je izjavio da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: