Kvalitetniji dizel i do 205 dinara, benzin 196: Ova goriva nisu obuhvaćena novim ograničenjem i cene im uveliko skaču

Nacionalne vesti - Ponedeljak 14.03.2022 - 11:37

Od petka od 3 sata popodne stupila je na snagu nova Uredba Vlade Srbije, kojom su ograničene cene evrodizel i evro premium BMB 95 goriva na svim pumpama u Srbiji.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Dok je po novom cenovniku litar evrodizela litar košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara, cene kvalitetnijeg goriva su prepuštene slobodnom kretanju i praćenju tržišnih trendova, piše Blic
 
Tako se na pumpama u Srbiji, cene litra kvalitetnijeg benzina BMB 100 kreću od 193,9 dinara do 195,9 dinara, a cene premium dizel goriva od 198,7 dinara do čak 204,9 dinara za litar. 
 
Kako ova goriva nisu obuhvaćena ovom Uredbom, a prema podacima sajta trejdingekonomiks (tradingeconomics) barel Brent nafte je juče poskupeo za 3,06 odsto i njim se trgovalo po ceni od 112,67 dolara, vrlo je izvesno da će njihove cene samo nastaviti da rastu. 
 
Uredba koja je u petak stupila na snagu, doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva. Njome je utvrđena maksimalna maloprodajna cena i njom su obavezani svi privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima.
 
Trgovcima je ograničena marža na šest dinara, a ukinuta je i carina na uvoz sirove nafte. 
 
Cenovnici će se menjati jednom nedeljno, svakog petka najkasnije do 15 časova, kada će na zvnaičnoj stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biti istaknute cene koje će vozači plaćati na pumpama. Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju. 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: