Lajčak imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine

Nacionalne vesti - Petak 03.04.2020 - 15:11

Savet EU imenovao je Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Sledi rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine FOTO: Europa.eu Sledi rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine FOTO: Europa.eu
Savet EU imenovao je Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.
 
”Zadaci novog Specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao i poboljšanje dobrosusedskih odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju Saveta EU.
 
U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog Specijalnog Predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
 
Dodaje se da će Miroslav Lajčak raditi na ”prevazilaženju nasleđa prošlosti” i ” doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu”.
 
Novi Specijalni predstavnik EU će odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.
 
U Savetu EU podsećaju da je Mirosalv Lajčak prethodno bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2017-2018).
 
Bio je i Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godijne.
 
Dodaje se da je kao lični izaslanik visokog predstavnika EU, Lajčak je u ime EU pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.
 
”Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona.”, navode u Briselu.
 
Šef diplomatije EU Žosep Borel predložio je u februaru minsitraima spoljnih poslova EU Miroslava Lajčaka kao novog Specijalonog prdstavnika za dijalog Beograda i prištine i Zapadni Balkan.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: