Lekari poručuju da praznike provedemo bez proslava, Vlada potvrdila mere Kriznog štaba

Nacionalne vesti - Utorak 29.12.2020 - 13:32

Od početka pandemije u Srbiji je od koronavirusa testirano 2.253.975 osoba od kojih je 328.619 bilo pozitivno na virus. Preminula su 3.073 pacijenta. Vlada Srbije potvrdila mere Kriznog štaba - 31. decembra i 1. januara ugostiteljski objekti rade do 18 časova, a prodavnice prehrambenih proizvoda do 20 časova.

Poziv građanima da prijave nelegalne žurke FOTO: Pixabay Poziv građanima da prijave nelegalne žurke FOTO: Pixabay
U poslednju nedelju ove godine ulazimo s nešto manjim brojem novozaraženih nego prethodnih. 
 
U Srbiji su prema poslednjem preseku od posledica koronavirusa preminule 43 osobe, testirano je 11.190 osoba, od kojih je 2.559 bilo pozitivno na virus.
 
Najviše novozaraženih ima Beograd 683, Novi Sad 146, Niš 135, Kragujevac 72, Kraljevo 65. 
 
Krizni štab je na sednici u ponedeljak odlučio da da nema orgnizovanog dočeka Nove godine, niti reprize, odnosno da ugostiteljski objekti 31. decembra i 1. januara rade do 18 sati.
 
Prodavnice prehrambenih proizvoda radiće do 20 sati.
 
Do 11. januara, izuzev 31. decembra i 1. januara, na snazi ostaju važeće mere - da svi objekti rade do 20 sati.
 
Pres konferencija Kriznog štaba trebalo bi da bude održana u 15 sati, a na njoj će biti predstavljene detaljne odluke.
 
Gradonačelnik Beograda i član Kriznog štaba Zoran Radojičić rekao je za RTS da svi građani treba da se pridržavaju propisanih mera i Novu godinu dočekaju u krugu bliskih ljudi. 
 
Ističe da su sve mere koje će važiti za Novu godinu usmerene ka tome da rizici budu što manji jer je, kako kaže, zdravlje građana na prvom mestu.
 
Poziv građanima da prijave nelegalne žurke
 
Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac ističe za RTS da niko nije zaštićen i da oni koji organizuju žurke ugrožavaju svoju bezbednost i bezbednost svih građana.
 
Najavio je da će kontrole i tokom 31. decembra i pozvao je građane da prijavljuju sve slučajeve, jer policija ne može da uđe u svaku kuću ili stan.
 
Vlada potvrdila mere Kriznog štaba
 
Vlada je usvojila preporuku Kriznog štaba da restorani i kafići 31. decembra i 1. januara rade do 18 sati, a prodavnice prehrambene robe do 20 sati, potvrdeno je Tanjugu u Vladi Srbije.
 
To znači da neće biti organizovanog dočeka Nove godine, kao ni reprize.
 
Do 11. januara, izuzev 31. decembra i 1. januara, na snazi ostaju važeće mere - da svi objekti rade do 20 sati.
 
Tiodorović: Krajem proleća početak povratka normalnom životu
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tidoroović je rekao da je epidemiološka situacija još teška i ozbiljna iako opada broj novozaraženih, hiospitalizovanih i umrlih, te da su brojke i dalje visoke.
 
On je gostujući na TV Prva ponovio da organizivanog dočeka Nove godine i reprize dočeka 1. januara neće biti, da će tada ugostiteljski objekti raditi do 18 časova, a da se kasnije vraćaju na režim rada do 20 časova i da će to važiti do 11. januara kada će se razmotriti sadašnje mere.
 
Na pitanje da li je odluka o zabrani dočeka i radnom vremenu kafana za Novu godinu doneta jednoglasno, Tiodorović je rekao da nije bilo stavova koji bi protuverečili stavovima članova iz mediconskog dela Kriznog štaba i da i oni koji su ranije imali tvrd stav sada nisu bili takvog stava.
 
"Nije bilo neslaganja, samo razlike u nijansama, tipa da li da ugostiteljski objekti rade do 17 ili 18 časova", rekao je Tiodorović.
 
Procenio je da bismo tek pri kraju proleća mogli da se nađemo, kako je rekao, na zelenoj grani i da se vraćamo normalnom životu koji bi ličio na onaj pre korone.
 
Darija Kisić Tepavčević: Uz poštovanje mera do sledeće Nove godine bez maski
 
Imamo veliku nadu da ćemo sledeću novu godinu dočekati bez maski, ali moramo da poštujemo sve epidemiološke mere kako bi se to i ostvarilo, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je i član Kriznog štaba.
 
Ona je to rekla tokom obilaska Industrije mesa "Nedeljković" u Šašincima gde je radni angažman našlo troje korisnika programa Moja prva plata.
 
"Svima nam je ova godina bila jako teška, naročito onima koji su izgubili svoje najmilije, i to je nenadoknadiv gubitak za sve nas. Niko još nije uspeo da savlada ovaj virus, ali pronalaskom i dostupnošću vakcina na dobrom smo putu da to uradimo", rekla je ministarka.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: