Ljajić: Ako Priština ne ukine takse, drugi igrači će zauzeti tržište

Nacionalne vesti - Nedelja 27.01.2019 - 13:03

Ako prištinske takse potraju šteta će biti ogromna, jer je teško očekivati da se svi privrednici vrate tamo gde su stali pre njihovog uvođenja, kaže za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Dosadašnja šteta od 66,2 miliona evra, samo je deo štete FOTO: D. Ristić/OK Radio Dosadašnja šteta od 66,2 miliona evra, samo je deo štete FOTO: D. Ristić/OK Radio
Rasim Ljajić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je teško prognozirati kada će ukinuti takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije.
 
"Evidentno je da su kosovske vlasti pod malim pritiskom domaće privrede i velikim pritiskom međunarodne zajednice, ali je teško prognozirati kada će ukinuti takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije", rekao je Ljajić.
 
Dosadašnja šteta od 66,2 miliona evra, koliko je manje robe plasirano na KiM, samo je deo štete.
 
Upozorava da će šteta biti dugoročna, pošto će drugi igrači zauzeti tržište na KiM.
 
Ističe da su u decembru zabeležene dramatične promene u odnosu na isti mesec 2017. godine, kada je roba iz centralne Srbije činila 15,7 odsto uvoza na KiM, dok je pre mesec dana to bilo 1,7 odsto.
 
"U decembru 2017. godine na KiM je prodato robe u vrednosti od 46 miliona evra, a ovog decembra 5,7 miliona", precizira Ljajić i dodaje da su to podaci Prištine.
 
Navodi da je povećan uvoz na KiM iz Albanije za 60 odsto, Makedonije 40 odsto, iz Grčke 114 odsto, Mađarske 71, Hrvatske 28, a iz Bugarske za 50 odsto.
 
"Ako takse potraju šteta će biti ogromna, jer je teško očekivati da se svi privrednici vrate tamo gde su stali pre njihovog uvođenja", objašnjava ministar.
 
Napominje da je važno da se takse ukinu što pre, jer, kako kaže, kasnije ukidanje neće imati ekonomski efekat.
 
 
"Teški pregovori sa Evroazijskom unijom" 
 
U toku su pregovori o novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, a Ljajić kaže da se odvijaju teško.
 
"Problem je kod roba koje treba da budu na bescarinskom režimu", napominje ministar i navodi da su oni popustili kod voćne rakije, ali da je zastoj nastao oko – cigareta, sira, vinjaka, živinskog mesa.
 
Predstavnici Rusije su, kako navodi, bili nešto fleksibilniji od drugih. Razgovori se nastavljaju, a ministar se nada da će kompromis biti postignut.
 
Komentarišući najavu prvog potpredsednika "Sberbanke" u Davosu da ta ruska banka planira da proda udeo od 39 odsto u hrvatskom "Agrokoru" u prvoj polovini ove godine, Ljajić kaže da nema dileme da će "Sberbanka" prodati svoj udeo, jer je to jedini način da vrate uloženi novac.
 
Međutim, nije siguran da je sada dobar tajming i ne veruje da bi dobili više od pola sredstava koje su uložili.
 
Što se tiče najave ukidanja uredbe o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba, Ljajić kaže da nema ekonomskih opravdanja za održavanje ove uredbe, koja je dodatni administrativni trošak.
 
"Nikakva opasnost ne preti da dođe do povećanja cene hleba", naglasio je ministar.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: