Ljajić: Od kada je Priština uvela takse dnevno milion evra manje

Nacionalne vesti - Nedelja 11.08.2019 - 13:36

Od kada je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije, u novembru prošle godine, na teritoriju Kosova je isporučeno manje robe u vrednosti od 280,8 miliona evra, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za RTS.

"To je ogromna šteta" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Od 21. novembra do 8. avgusta je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju za 280,8 miliona evra.
 
To znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra, rekao je LJajić. To je ogromna finansijska šteta, rekao je LJajić i kaže da se procenjuje kolika će šteta biti u odnosu na rast BDP. „Najgori scenario koji se verovatno neće dogoditi je da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena. Ali, ne verujemo da će se to desiti, jer bi to značilo da niko od privrednika koji izvozi robu na Kosovo ne nađe neka alternativna tržišta. Verujemo da će to biti manje od procenjenih loših 0,8 procenata“, rekao je Ljajić.
 
Na pitanje da li očekuje da izvoznici pronađu alternativna tržišta, a ne da se takse ukinu, Ljajić kaže da u ovom trenutku to nije realno. „Imate ozbiljnu političku krizu na Kosovu i Metohiji i izbore.
 
Sada se svi utrkuju ko je prvi uveo takse i čija je to ideja bila, jer će se to u kampanji koristiti za ubiranje političkih poena“, ocenio je on. „Čak i oni koji su bili skloni da se ide na neku suspenziju taksi na 120 dana, tvrde da ni posle izbora ne treba ukinuti takse, jer procenjuju da to može da donese neki glas više ukoliko na toj temi istrajavaju“, rekao je Ljajić.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: