Lokalni izbori u Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu; Crta: Funkcionerska kampanja

Nacionalne vesti - Nedelja 16.12.2018 - 11:57

U Kuli, Kladovu, Doljevcu danas se održavaju vanredni lokalni izbori. Biračka mesta su otvorena i u Lučanima, gde su raspisani redovni lokalni izbori. Opozicija učestvuje na izborima u Lučanima, dok vanredne izbore u ostale tri opštine deo opozicije bojkotuje jer su, kako je ranije navedeno, veštački izazvani i nezakonito raspisani. Posmatračka misija Crta je, inače, Ustavnom sudu podnela inicijative za ocene ustavnosti i zakonitosti odluka Vlade o raspuštanju skupština i obrazovanju privremenih organa u Kuli, Doljevcu i Kladovu.

Ustavnom sudu podneta inicijative za ocene ustavnosti odluka o raspuštanju skupština FOTO: OK Radio Ustavnom sudu podneta inicijative za ocene ustavnosti odluka o raspuštanju skupština FOTO: OK Radio
Prema podacima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u birački spisak u opštini Kula je upisano 35.914 birača. Opštinska izborna komisija u Kuli proglasila je ukupno osam izbornih lista, a građani će pravo da glasaju moći da ostvare na 40 biračkih mesta.
 
Odziv birača na vanrednim lokalnim izborima koji se danas održavaju u Opštini Kula do 10 časova bio je 9,77 odsto, potvrđeno je Beti je u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK). Agencija prenosi da je u celoj opštini primećeno pojačano prisustvo policije, te na gotovo svakom biračkom mestu i u najzabačenijim mestima, dežura po jedna policijska patrola.
 
Prva lista je „Aleksandar Vučić - zato što volimo Kulu“, koja ima 37 kandidata za odbornike, koliko ima i mesta u lokalnom parlamentu.
 
Pod rednim brojem dva je „Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić“ sa 25 kandidata, pod tri je „Pokret obnove Kraljevine Srbije - Marko Košutić“ sa 25 kandidata i četiri „Ruska stranka - Dušan Hajduković - Kekini principi“ sa 13 kandidata. Imenom te liste aludira se na principe nedavno preminulog lokalnog lidera te stranke Hercena Radonjića Keke, koji je bio jedini opozicioni odbornik u skupštini u poslednjem sazivu.
 
Pod brojem pet je odbornička lista „Pokret socijalista - Aleksandra Vulin“ sa 25 kandidata, šesta je „Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj“ sa 13 kandidata, pod brojem sedam „Partije ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić - I Kula je Srbija“ sa 25 kandidata i pod brojem osam novi građanski pokret koji se pojavio upravo pred ove izbore „Grupa građana Kritična masa“ sa 15 kandidata.
 
Savez za Srbiju, u kojem je i Demokratska stranka koja ima odbor na lokalu u Kuli, ranije je saopštio da će bojkotovati vanredne izbore u Kuli, Kladovu i Doljevcu, jer su „veštački izazvani i nezakonito raspisani“.
 
 
U Kladovu četiri izborne liste
 
Na vanredne lokalne izbore u nedelju će i građani Kladova, gde pravo glasa ima nešto više od 22.300 građana.
 
Prijavljene su četiri izborne liste: SNS-a, SPS-a, PUPS-a i SRS.
 
U Doljevcu će se 14.700 građana opredeljivati između izbornih lista - SNS-a, SPS-a, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, SRS-a i Grupe građana "Za demokratski Doljevac".
 
 
Crta prati izbore u Lučanima
 
Na redovnim lokalnim izborima u Lučanima učestvuje osam izbornih lista.
 
To su: "Aleksandar Vučić - zato što volimo Lučane i Dragačevo", "Milan Krkobabić - Partija ujedinjenih penzionera", POKS, "Savez za Srbiju - Savez za Dragačevo - Milan Radičević - Srpski pokret Dveri - Demokratska stranka - Narodna stranka -Zajedno za Srbiju - Zdrava Srbija - Levica Srbije - Pokret za preokret - Sloga - Otadžbina".
 
Za ulazak u Skupštinu opštinu Lučana bore se i liste "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", Socijalistička partija Srbije - Bolja Srbija, "Grupa građana Jedan tim - Ivica Vukićević" i "Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".
 
Pravo glasa ima 16.483 birača.
 
Posmatračka misija Crte je saopštila da je na biračka mesta u Lučanima do 10 časova na glasanje izašlo ukupno 2.049 građana, što je 12,4 odsto od ukupnog broja birača, a navodi se i da je zabeleženo nekoliko nepravilnosti.
 
Na 43 biračka mesta u Lučanima Crtinim posmatračima dozvoljen je pristup i posmatranje izbornog dana. Crta navodi da su birališta otvorena bez većih kašnjenja, izuzev zakašnjenja do pola sata zabeleženog na pet biračkih mesta.
 
"Vreća sa izbornim materijalom nije bila zatvorena prilikom prijema na jednom biračkom mestu. Na četiri biračka mesta kontrolni list nije bio ubačen na početku glasanja u praznu kutiju prilikom glasanja prvog birača, dok na otvaranju četiri biračka mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora. Na biračkom mestu Kotreža zabeležene su veće tenzije pa je intervenisala i policija", navodi se u saopštenju.
 
Crta navodi da je tek svako peto biračko mesto u Lučanima dostupno za osobe sa invaliditetom.
 
 
Doljevac: Na izborima pet stranaka i jedna lista GG
 
Izborna mesta na području opštine Doljevac otvorena su jutros u 7.00 časova bez obzira na loše vreme i glasanje za lokalnu skupštinu  za sada protiče bez problema, izjavila je sekretarka doljevačke Opštinske izborne komisije Gordana Cvetković.
 
Na području Doljevca otvoreno je 37 biračkih mesta, a u biračke spiskove upisano je nešto više od 14.700 građana, rekla je Cvetković agenciji Beta.
 
Za 37 odborničkih mesta u Skupštini opštine Doljevac na izborima se nadmeće pet stranaka i jedna grupa građana - i to Srpska napredna stranka, Socijalistička partije Srbije, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, Srpska radikalna stranka, Jedinstvena Srbija i grupa građana "Za demokratski Doljevac".
 
 
Crta: Funkcionerska kampanja
 
Crta je, inače, pre tri dana objavila Izveštaj posmatrača kampanje u sve četiri opštine, uz komentar da su „kampanju za lokalne izbore vodili državni funkcioneri“.
 
Kako se navodi u Izveštaju, nalazi Crta posmatračke misije ukazuju na potencijalno protivpravno raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, zbog čega su Ustavnom sudu podnete inicijative za ocene ustavnosti i zakonitosti odluka Vlade o raspuštanju skupština i obrazovanju privremenih organa u ove tri opštine.
 
 
Doljevci: Usmena ostavka
 
Crta navodi da je u Doljevcu predsednik opštine Goran Ljubić podneo ostavku na sednici Skupštine 11. oktobra 2018, i to usmenim putem, što su mediji objavili.
 
„Ostavka u pisanom obliku nije dostavljena Skupštini niti je objavljena na sajtu opštine Doljevac, kao ni u Službenom glasniku Republike Srbije. Odluku o raspuštanju Skupštine Doljevca i obrazovanju privremenog organa Vlada Srbije je donela na sednici 25. oktobra 2018. Privremeni organ je obrazovan 14 dana posle podnošenja ostavke predsednika opštine, čime nije ispoštovan rok od mesec dana da se sastane Skupština i izabere novog predsednika opštine“; navodi se u Crtinom izveštaju.
 
Kada je Kula u pitanju, mediji su objavili da je predsednik opštine Velibor Milojičić izabran 11. juna 2018. podneo ostavku 4. novembra.
 
Crta navodi da ta ostavka nije kasnije potvrđena.
 
„Na sajtu opštine Kula, službenom listu opštine, kao ni u Službenom glasniku Republike Srbije nije objavljena njegova ostavka. Odluku o raspuštanju Skupštine Kula i obrazovanju privremenog organa Vlada Srbije je donela na sednici 25. oktobra 2018. I u ovoj situaciji nije poštovan rok od 30 dana da se sastane Skupština i izabere novog predsednika opštine. Poslednja sednica Skupštine opštine Kula je održana 5. septembra, tako da ni zakonski uslov za raspisivanje vanrednih izbora ukoliko se skupština opština nije sastala duže od tri meseca nije ispunjen“, napominje Crta.
 
Kako dalje navode iz ove posmatračke misije, ni u Kladovu nije postojala zvanična potvrda da je predsednik opštine Milisav Ratopekić, izabran 20. jula 2018. godine, podneo ostavku, odnosno ostavka nije objavljena.
 
Crta je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od opština zatražila ostavke predsedika opština.
 
„Na osnovu odgovora na zahteve, Crta posmaračka misija je ostvarila uvid u sve tri ostavke predsednika opština koje su dostavljene Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Sve tri ostavke datirane su na 25. septembar 2018. godine i sva trojica predsednika opštine podneli su ’neopozivu ostavku iz ličnih razloga’. Osim toga, sva tri predsednika skupštine u ove tri opštine dostavili su 19. oktobra 2018. godine dopis Ministarstvu da ne nameravaju da zakažu sednicu Skupštine, niti da imaju zahtev ovlašćenih predlagača za sazivanje sednice“, navodi Crta.
 
U Crtinom izveštaju se napominje i da su prilikom raspuštanja skupština opština zloupotrebljeni nedostaci Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima koji umnogome mogu uticati na Ustavom zajamčeno pravo građana na lokalnu samoupravu.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: