Lončar: Kapaciteti pri kraju, zaraženo 250 zdravstvenih radnika

Nacionalne vesti - Sreda 04.11.2020 - 12:13

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas, zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

"Kako budemo radili - tako će nam biti" FOTO: Screenshot
Lončar je, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivno na lečenje, a od tog broja najmanje oko 150 je moralo da se smesti u Beogradu.
 
"Pravimo dodatne kapacitete i rasporede. Imamo mesta za danas i sutra, ali već od petka moraćemo celu bolnicu "Dr Dragiša Mišović" da stavimo u kovid sistem, a posle dva dana će se i Zemunska bolnica vratiti u kovid sistem", naglasio je ministar.
 
Lončar je rekao da bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta, i da se ne treba čuditi ako pacijenti iz Beograda, kojima bude potrebna intenzivna nega, budu prebacivani u unutrašnjost.
 
On je rekao i da se zdravstveni radnici dugi niz meseci bore sa korom, da su i oni oboleli pomažući drugima.
 
Država će, prema njegovim rečima, staviti sve kapacitete na raspolaganje, i svo osoblje koje ima, ali građani, poručuje, moraju da znaju da toga nema beskonačno.
 
"Sa ovom dinamikom, ako se nastavi da primamo 400 kovid pacijenata dnevno u bolnicu, a danas ćemo imati i značajan skok zaraženih prema podacima od jutros, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente", upozorio je ministar zdravlja.
 
Lončar je rekao i da država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da bi oni pomagali ljudima.
 
"U ovom momentu imamo samo dva puta, treći ne postoji. Prvi put je A prvi put je put da se uozbiljimo, shvatimo ozbiljno situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće jednim pravcem koji nije dobar i koji je zabrinjavajući", rekao je Lončar i dodao da sve zavisi od nas samih.
 
Prvi put je, ističe - da pod hitno prekinemo sve nepotrebne kontakte, da ne idemo na mesta na koja ne moramo da idemo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja, ilegalni koncerti, niti na proslave i slično.
 
On je rekao i da je sve više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije.
 
Lončar je rekao da ni kod mladih nije naivna klinička slika.
 
"Kako budemo radili - tako će nam biti", zaključio je ministar.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: