Lutovac: Došlo vreme za ujedinjenje u veliku DS

Nacionalne vesti - Nedelja 03.03.2019 - 14:57

Glavni odbor DS u nedelju treba da se izjasni o inicijativi lidera demokrata Zorana Lutovca o ujedinjenju stranaka proisteklih iz DS u jednu stranku.

Ne dovodi se u pitanje svrha postojanja Saveza za Srbiju Ne dovodi se u pitanje svrha postojanja Saveza za Srbiju
On kaže da se stvaranjem unije tih stranaka ne dovodi u pitanje svrha postojanja Saveza za Srbiju, čiji je i DS deo.
 
Lutovac je u otvorenom delu sednice GO DS zatražio podršku za tu inicjativu i naveo da DS ujedinjenjem ne dovodi u pitanje svrhu postojanja Saveza za Srbiju, baš kao što i, dodaje, jačanje SzS znači priliku i za DS. 
 
"Ako nismo u stanju da se udružujemo sa onima kojima su nam idejno najbliži kako ćemo menjati Srbiju", upitao je Lutovac. 
 
Inicijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike DS je druga tačka dnevnog reda sednice GO DS, a Lutovac navodi da je ukrupnjavanje demokratskih potencijala ključna reč i da ta incijativa, kao i ukrupnjavanje Sazveza za Srbiju i protesti na kojima je građanima ponuđeno potpisivanje sporazuma, predstavljaju trenutno ključne procese. 
 
Podsetio je da je taj predlog izneo 3. februara na stogodišnjicu DS i 29 godina od obonve rad te stranke, te poručio da se DS regeneriše, da će ponovo postati centar okupljanja građansko-demokratske Srbije, i da stranku očekuje ozbiljnija kadrovska obnova. 
 
Tada je, kaže, rekao da je DS poznata, nažalost, i po tome što se neprestano delila i da je došlo vreme da se ukrupnjava, umesto da se deli, te da jasan cilj DS da vrati državu i demokratiju građanima od onih koji su je oteli i koji je "ruše kamen po kamen". 
 
"Spremni smo da prevaziđemo razlike u tom cilju kao što smo pokazali 2000. Ovoj ideji je došlo vreme", rekao je Lutovac. 
 
Na dnevnom redu sednice GO DS je i izveštaj o radu koji je podneo Lutovac u otvorenom delu sednice, a o inicijativi za ujedinjenje stranaka u veliku DS, kao i o izveštajima o radu poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije i Izvršnog odbora strane rapsravlja se u delu koji je zatvoren za javnost. 
 
Na početku sednice nije prihvaćen predlog Srboljuba Antića da se infomacija o stanju duga i visini blokade računa DS uvrsti u dnevni red sednice GO. 
 
Antić je rekao da je račun DS u blokadi već pet godina zbog duga od 7,9 miliona evra koji je nastao 2012. u vreme nekadašnjeg lidera DS Borisa Tadića, a koji stranački predsednici posle njega nisu uspeli da saniraju. 
 
"Svi mi koji plaćamo članarinu imamo pravo da znamo kakvo je finansijsko stanje stranke", rekao je Antić. 
 
Njegov predlog za proširenje dnevnog reda nije dobio podršku GO DS, budući da je za taj predlog glasalo 30 članova GO DS od 174 prisutnih.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: