Maja Gojković radi na zaustavljanju "preletača"

Nacionalne vesti - Petak 12.10.2018 - 09:49

Poslanik koji odluči da promeni stranačke boje posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun, pišu "Novosti".

Promena u Poslovniku Skupštine Srbije FOTO: YouTube printscreen Promena u Poslovniku Skupštine Srbije FOTO: YouTube printscreen
To će, kako navodi list, najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godina.
 
Cilj je, kako se navodi, da se spreči da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije, zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u poslaničkim klupama. Namera je, dodaje se, i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu na suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.
 
Predsednica Skupštine Maja Gojković za "Novosti" kaže da je, zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih pravilnika iz Evropske unije.
 
"Pitanje 'preletača' može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjanju", rekla je Gojković.
 
Odgovarajući na pitanje može li prepreka da bude to što je poslanik vlasnik mandata, ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.
 
"Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni", rekla je Gojković.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: