Mali platio 200.000 dinara, tužilaštvo obustavilo postupak

Nacionalne vesti - Ponedeljak 22.10.2018 - 12:09

Ministar finansija Siniša Mali platio je krajem prošlog meseca 200.000 dinara u humanitarne svrhe zbog čega je obustavljen postupak koji je protiv njega vođen jer nije prijavio svu imovinu, rečeno je novinarima KRIK-a u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Istragu protiv Malog više ne vodi nijedno tužilaštvo.

Sumnjivi poslovi nisu interesantni tužilaštvima FOTO: D. Ristić/OK Radio Sumnjivi poslovi nisu interesantni tužilaštvima FOTO: D. Ristić/OK Radio
Uprkos brojnim otkrićima o sumnjivim poslovima Siniše Malog – kupovini 24 apartmana u Bugarskoj, zloupotrebama pri privatizaciji kompanije „Bratstvo“, nelegalnom prisvajanju državnog zemljišta, sumnje da je učestvovao u pranju novca, lažiranju izveštaja o imovini – istragu protiv njega više ne vodi nijedno tužilaštvo.
 
Podsetimo, nakon što je KRIK pre tri godine objavio serijal priča o Malom, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je istragu i Višem tužilaštvu u Beogradu dostavila izveštaj u kome iznosi sumnje da je Mali umešan u više krivičnih dela uključujući i pranje novca.
 
Dokument u kojem su pobrojane sumnjive novčane transakcije u kojima je učestvovao Mali tužilaštvu je dostavila i Uprava za sprečavanje pranja novca.
 
Više tužilaštvo je, međutim, zaključilo da Mali nije učinio nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti i predmet prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je on prijavio svu imovinu.
 
U prethodnih godinu dana iz ovog tužilaštva je novinarima KRIK-a više puta rečeno da se čeka dokumentacija Agencije koja im je neophodna da donesu odluku.
 
Agencija je krajem avgusta tužilaštvu dostavila novi izveštaj u kome je konstatovala da je Mali prijavio svu imovinu, nakon čega je tužilaštvo ponudilo Malom da obustavi postupak protiv njega ukoliko uplati 200.000 dinara. Mali je istog dana uplatio novac i postupak je obustavljen.
 
Sumnjivi poslovi
 
Mali je bio direktor firmi posredstvom kojih su kupljeni stanovi na bugarskom primorju vredni oko pet miliona evra i to nije prijavio, piše u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije iz 2015. godine.
 
Agencija navodi i da su bugarski organi otkrili da je veliki broj transakcija u vezi sa ovom kupovinom sumnjiv „jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“
 
Uprava za sprečavanje pranja novca je po nalozima Agencije proverila bankovne račune koje je Mali kontrolisao i posumnjala na pranje novca. Naime, Siniši Malom otac je poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra.
 
O sumnjivim poslovima Malog za KRIK je govorila i njegova supruga Marija Mali koja je navela da mu je pomogla da lažira izveštaj o imovini tako što je rekla da je 95.000 evra nepoznatog porekla nasledila od oca. Tokom brakorazvodne parnice, Mali je rekao da školarinu u iznosu od 60.000 evra za troje dece finansiraju prijatelji koje je upoznao u inostranstvu. Marija Mali ispričala je u intervjuu za KRIK i da joj se suprug pohvalio da je organizovao bespravno rušenje u beogradskoj četvrti Savamala.
 
Novinari KRIK-a otkrili su još nekoliko njegovih sumnjivih poslova
 
Dok je 2002. radio u Agenciji za privatizaciju, Mali je pomogao svom ocu Borislavu i porodičnom prijatelju Ivanu Deliću da privatizuju proizvođača vagona „Bratstvo“. KRIK je otkrio i da je porodica Mali 2005. godine ilegalno prisvojila 10 hektara državne zemlje kod Vršca – i da zbog toga nije bila pod istragom.
 
Uprkos svemu, Više tužilaštvo saopštilo je prošle godine da ne postoje dokazi da je Mali učinio bilo koje krivično delo iz njegove nadležnosti.
 
Godinu dana kasnije obustavljen je i drugi postupak – za neprijavljivanje imovine, pa se protiv Malog više ne vodi nijedna istraga.
 
Agencija za borbu protiv korupcije, međutim, i dalje vodi nekoliko postupaka protiv njega.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
eeee mali
22.10.2018. , 15:55
Ova kreatura kupi sve živo i što je na prodaju i što nije,od diplome,doktorata na FON-u,preko mesta u partiji,funkcije,pa onda dobrih ,lepih,skupih,na lepom mestu odabranih stančića u Bugarskoj,kumstva,prijateljstva,ženidbu,udadbu, veštačku oplodnju,rušenje Sava male,Beograd na vodi Arapima ,pa na kraju i postupak.....oj Srbijo među šljivama ....