Mali: Pomera se početak isplate novca deviznim štedišama

Nacionalne vesti - Ponedeljak 15.07.2019 - 13:00

Predlogom Zakona o izmenama i dopuni Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, produžava se rok za odlučivanje Uprave za javni dug po prijavama potraživanja, pomera se početak isplate za šest meseci i smanjuje broj polugodišnjih rata sa 10 na 8, objasnio je ministar finansija Siniša Mali.

Pomera se početak isplate za šest meseci FOTO: Free Images Pomera se početak isplate za šest meseci FOTO: Free Images
Ministar Siniša Mali je parlamentu naglasio da se ovim zakonom vrše izmene i dopuna Zakona koji je donet kako bi Srbija izvršila obaveze u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije".
 
Rokovi isplate se, kaže Mali, pomeraju zbog nemogućnosti štediša da pribave dokumentaciju od nadležnih institucija u bivšim republikama do 23. juna ove godine i steknu pravo na isplatu stare devizne štednje.
 
"Smatramo da je rok od šest meseci sasvim dovoljan, a to je proces koji traje petu godinu za redom", rekao je Mali.
 
Problemi pribavljanja propisane dokumentacije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini onemogućili su kompletiranje prijava potraživanja deviznih štediša iz ovih država.
 
S obzirom na to da je Uprava za javni dug do 23. juna 2019. godine trebala da dostavi štedišama sva rešenja, a da ne raspolaže svim potrebnim podacima, procena je da je produžetak roka za šest meseci neophodan kako bi se rizik greške prilikom odlučivanja sveo na minimum, naveo je ministar finansija.
 
Mali je objasnio da se, imajući u vidu produženje roka za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje, menjaju rokovi za naplatu obveznica, na taj način što se odlaže početak roka isplate obveznica, s tim da Republika Srbija radi efikasnosti u sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava predlaže smanjenje broja polugodišnjih rata sa 10 na 8.
 
Oko 130 miliona evra će Srbija morati da isplati na ime devizne štednje, naveo je ministar i rekao da je oko 9.300 podnetih zahteva. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: