Mali: Usklađujemo akcize na alkoholna pića sa propisima EU

Nacionalne vesti - Utorak 25.05.2021 - 13:15

Poslanici Skupštine Srbije uvrstili su po hitnom postupku kao prvu tačku dnevnog reda izmene Zakona o akcizama, tako da će danas voditi objedinjenu raspravu o tom predlogu i o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.

"želimo da se usaglasimo sa EU" FOTO: Profimedia
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je razlog za izmene Zakona o akcizama - harmonizacija sa propisima Evropske Unije kad je reč o jakim alkoholnim pićima.
 
"Naš zakon nije usaglašen ni sa članom 37 Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju iz 2008. godine i izmenama ovog zakona želimo da se usaglasimo sa EU i ispunimo preduslov za poglavlje 16 odnosno klaster tri pregovora", rekao je Mali.
 
Obrazlažući poslanicima izmene, ministar je naveo da se u Srbiji akciza određivala na osnovu vrste proizvoda, odnosno da li je alkoholno piće napravljeno od voća, grožđa ili žitarica, dok se akciza u EU definiše na osnovu jednog hektolitra alkohola na 20 stepeni celzijusa i obračunava se na osnovu procenta alkohola u gotovom proizvodu.
 
Mali je istakao da će akcize na pivo i ostala niskoalkoholna pića ostati nepromenjene.
 
Kada je reč o izmenama Zakona o ličnoj karti, ministar je rekao da je prethodi zakon usvojen 2006. godine i da se sada dodatno usklađuje zbog procesa digitalizacije.
 
Mali je objasnio da će građani moći da ostvare prava i elktronskim putem, te da su ove izmene deo projekta Vlade "Stop birokratiji".
 
Najvažnije izmene su, kako je rekao ministar, da građani u slučaju nestanka ne moraju da oglase ličnu kartu nevažećom u Službenom glasniku, već na veb prezentaciji, u čip lične karte upisivaće se i sertifikat za elektronsku identifikaciju, kao i za elektronski potpis, a predlaže se i dodavanje podatka o adresi prijavljenog prebivališta.
 
Poslanici će danas razmatrati ova dve predloga, dok će se sutra voditi rasprava o Predlogu zakona o zaštiti poslovne tajne.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: