Mali: Veće plate do kraja godine, povećanje penzija od 1. januara

Nacionalne vesti - Četvrtak 05.09.2019 - 13:23

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine. Zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

"Očekuje se i povećanje minimalca" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Siniša Mali je rekao da će svi penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.
 
"Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje penzija od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli", kaže Mali.
 
Ministar finansija je rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.
 
"Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti", istakao je ministar.  
 
Mali dodaje da postoji veliki broj izazova – usporava nemačka ekonomija, evrozona – što može da utiče na stope rasta naše ekonomije.
 
"Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija", istakao je Mali. 
 
Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni ivesticioni program, a sa druge strane, ističe Mali, želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban. 
 
"U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako ali sigurno idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije", zaključio je Mali. 
 
Govoreći o "minimalcu", Mali kaže da se došlo do tog trenutka da se značajno poveća minimalna cena rada, slično kao i prošle godine, a možda čak i više. Istakao je da govori o dvocifrenom procentu povećanja minimalne cene rada.
 
"Idemo i sa nastavkom rasterećenja privrede po pitanju zarada i troškova koji su vezani za zarade. Prošle godine smo ukinuli doprinose za nezaposlene na teret poslodavca, ove godine imamo dve ili tri varijante šta možemo da ukinemo dodatno i imamo prostor u budžetu koji je stabilan", rekao je Mali.
 
Ministar Mali je zaključio da će se o svemu znati više nakon sastanka sa sindikatima.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: