Manji broj pregleda u kovid ambulantama, veliki rizik od predstojećih praznika

Nacionalne vesti - Četvrtak 23.12.2021 - 13:38

Epidemijska situacija je znatno bolja. Epidemiolozi upozoravaju na veliki rizik od predstojećih praznika i dolaska velikog broja ljudi iz inostranstva, posebno iz zemalja sa velikim brojem zaraženih i sve više slučajeva omikron soja.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
U Srbiji je, prema poslednjem preseku, testirano 14.808 uzoraka i registrovano 1.268 novozaraženih.
 
Od posledica infekcije koronavirusom preminulo je 27 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
 
U kovid bolnicama je 2.208 zaraženih, a 103 su na respiratoru.
 
Poslednjih dana sve je više i građana koji se žale na respiratorne i stomačne infekcije i simptome slične gripu.
 
 
Lončar: Omikron sigurno već u Srbiji, mere koje važe danas važiće i 31. decembra
 
Omikron soj koronavirusa je sigurno već u Srbiji, iako još nije zvanično otkriven, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
"Nemojte da se zanosimo. Ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku, a došli su iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih. Pitanje je dana kada će se sekvencionirati i da izađemo zvanično da smo ga otkrili", rekao je Lončar, gostujući na televiziji Juronjuz.
 
Prema njegovim rečima, nije moguće da je omikron svuda oko nas, a da nije i kod nas i sada je važno da vidimo šta možemo da uradimo.
 
Govoreći o dočeku Nove godine, Lončar je rekao da će protivepidemijske mere koje važe danas, važiti i 31. januara, što znači da će važiti kovid propusnice i oni koji idu u lokale moraće da budu vakcinisani ili da imaju negativan test.
 
Kada je reč o proslavama na otvorenom, Lončar je rekao da će te večeri biti pojačane kontrole, ali da bi organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i da urade svoj deo posla.
 
 
Dr Aleksandra Pavlović: Zabijamo glavu u pesak, to je neodgovorno ponašanje
 
Doktorka Aleksandra Pavlović, načelnica Službe za endoskopiju i direktorka u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", kaže za RTS da zdravstveni sistem strahuje od omikron soja.
 
Dodaje da će nam se obiti o glavu to što nema ni pridržavanja mera ni sankcija za njihovo nepoštovanje.
 
 
Studija: Omikron daje manje hospitalizacija nego delta
 
Dve nove britanske studije su pokazale da bi korona soj omikron mogao da bude blaži nego delta soj, kao i da je verovatnoća da osoba završi u bolnici za 20 do 40 odsto manja nego od delte.
 
Naučnici su naglasili da, ako se potvrdi tačnost otkrića, svako smanjenje u proceni opasnosti treba da se odmeri naspram činjenice da se omikron širi mnogo brže od delte i da može da zaobilazi vakcine, pa bi veliki broj infekcija mogao da preplavi bolnice, preneo je AP.
 
Ipak, dodaje se, nove studije objavljene u sredu podržavaju ranija istraživanja koja ukazuju da omikron nije toliko razoran kao delta, rekao je profesor Manuel Askano sa univerziteta Vanderbilt u Nešvilu (Tenesi).
 
Analiza Kraljevskog koledža u Londonu pokazala je da osobe inficirane omikronom imaju 20 odsto manje šanse da će otići u bolnicu nego zaraženi deltom, a 40 odsto manje da će biti hospitalizovani na jednu noć ili duže.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: