Manji broj zaražene dece, mini raspust dao "sjajne efekte"

Nacionalne vesti - Petak 18.02.2022 - 13:20

Produženi februarski raspust dao je sjajne efekte na brojeve zaražene dece, koji je sada i do pet puta manji nego pre raspusta kada je bilo između 25 i 28 pozitivne dece, izjavio je direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Bekić je rekao za RTS da je vakcinacija u Srbiji i dalje usporena i da su kovid brojevi manji, ali da i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.
 
Naveo je da se trenutno u Srbiji beleži pad novozaraženih, ali i da se ne smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, respiratoru, kao ni broj preminulih.
 
"Ako smo u januaru imali preko 350.000 inficiranih osoba, u februaru gotovo 200.000 - taj trend nekog pada od oko 20 odsto postoji u Domu zdravlja Savski venac", kaže Bekić.
 
Bekić je rekao da je u januaru bilo između 520 i 650 pregleda, te da je taj broj sada 480 i dodao da se broj prvih pregleda, sa januarskih 250 spustio na 150 do 180.
 
Prema njegovim rečima, broj pozitivnih pacijenata u odnosu na prve preglede, koji je u januaru bio i 70 odsto, sada je spušten na 40 odsto.
 
Govoreći o tome koliko se pacijenata pošalje u bolnicu, Bekić je rekao da prođe nekoliko dana kada ne pošalju nijednog pacijenta u bolnicu.
 
"Zabrinjava broj umrlih osoba, to su pre svega starije osobe. U ambulantama najčešće viđamo mlade i radno sposobno stanovništvo, a obično nevakcinisane starije osobe imaju teže kliničke slike", istakao je Bekić.
 
Bekić navodi da je vakcinacija i dalje usporena u Srbiji, te da se u poslednjih nedelju dana dnevno da između 1.000 i 3.500 doza.
 
"Prvih dana između 150 i 400, drugih između 200 i 800, trećih između 500 i 2.000. U prethodnih sedam dana smo aplikovali 13.850 doza", rekao je Bekić.
 
Bekić kaže i da ćemo vrlo brzo videti šta nas čeka u narednom periodu dodajući da je teško dati prognozu u vezi sa koronom.
 
"Da li će doći stelt, omikron ili neki drugi soj koji će možda da ubrza boj inficiranih, to ćemo da vidimo u narednom periodu", ističe Bekić.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: