Mediji: Džefri Najs "košta" 2.200 evra dnevno

Nacionalne vesti - Ponedeljak 14.01.2019 - 11:54

Priština -- Džeri Najs, koji će predsed Specijalnim sudom u Hagu braniti bivšeg pripadnika tzv. OVK Samija Ljuštakua, tražio je od kosovskog tima 2.200 evra po danu rada.

Džerfi Najs će biti u kosovskom timu FOTO: EPA Džerfi Najs će biti u kosovskom timu FOTO: EPA
Osim toga, kako navodi prištinski list Zeri, Najs je tražio i da mu se plate putni troškovi.
 
List podseća da je Najs u Haškom tribunalu vodio proces protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, kojeg je nazivao "balkanski kasapin" i tvrdio da ima dokaze za njegove navodne zločine.
 
Podseća se takođe da Milošević nije doživeo presudu Haškog tribuna. 
 
Najsa je kao advokata sada angažovao Sam Ljuštaku koj se borio protiv, kako se navodi, režima Miloševića. On će predstavljati odbranu za bivšeg komandanta Dreničke zone, pred Specijalizovanim većima u Hagu. 
 
Džerfi Najs će od sada pa nadalje biti u kosovskom timu i to ne samo u odbrani Ljuštakua. To je, piše list, potvrdio i Driton Ljajči koji vodi Kancelariju zaduženu za pomoć optuženim pripadnicima OVK. 
 
„Džefri Najs je angažovan da bude deo odbrane komandanta Dreničke zone, Samija Ljuštakua“, rekao je Ljajči u izjavi za T7. Kada je reč o sredstvima, koja su potrebna da bi se platio advokat kakav je Džefri Najs, ona će biti dodeljena iz budžeta države. Prema dokumentu koji poseduje Kancelarija za zaštitu optuženih vidi se da je Britanac tražio 2.200 evra za dan odbrane Ljuštakua, kao i za putne troškove. 
 
To je potvrdio i šef Kancelarije za zaštitu potencijalnih optuženih od strane Specijalnog suda, Driton Ljajči. „Budžet je dodeljen, i očekujemo da se susretnemo sa advokatom Najsom u Hagu. Ali, čekamo i na usvajanje budžeta Kosova kako bi sve bilo u redu“, rekao je Ljajči. 
 
On je naveo da će se usvajanjem državnog budžeta opredeliti i svota za platu Najsa i ostale advokate koji su angažovani u tom procesu. 
 
Specijalni sud je osnovan u avgustu 2015. godine, a ovaj organ je posle više od dve godine počeo da poziva na ispitivanje bivše pripadnike i komandante OVK-a.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: