"Migranti na Kelebiji nisu bili izmanipulisani; To su potezi očajnih ljudi"

Nacionalne vesti - Subota 08.02.2020 - 12:59

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila oglasio se povodom pokušaja grupa migranata da predju srpsko-mađarsku granicu.

"Zaglavljeni na putu ka boljem sutra" FOTO: AP
Đurović je rekao da je uglavnom reč o porodicama sa malom decom i da nema saznanja da su oni bili izmanipulisani.
 
On je, gostujući na RTS-u, rekao da su migranit, koji su bili pred Kelebijom, uglavnom došli iz arapskih zemalja, ali da su do granice stigli iz kampova u Srbiji, kao i salaša i napuštenih mesta.
 
Naveo je da se izvan prihvatnih centara nalazi oko 1.000 migranata, koji su na otvorenom i većina pokušava da se domogne EU.
 
Đurović kaže da je uglavnom reč o porodicama sa malom decom, koje su se okupile duž graničnog pojasa, što je način da skrenu pažnju na svoj položaj.
 
"To su potezi očajnih ljudi, koji su zaglavljeni na putu ka boljem sutra", ističe Đurović.
 
Što se tiče mogućnosti da su migranti izmanipulisani, da im je neko sugerisao da pokušaju silom da prođu, navodi da nema saznanja o tome, ali da izgleda da su komunicirali preko društvenih mreža i da je taj način komunikacije veoma važan.
 
"To je način na koji mogu da se mobilišu, da se organizuju i skupe negde. Verovatno će se to dešavati i u budućnosti. Ne bih rekao da iza toga stoji neka ozbiljna organizacija", smatra Đurović.
 
Objašnjava da je izbeglici potrebno između dve i tri godine da, od trenutka kada dođe u Srbiju, pređe granicu i da u tranzitnoj zoni zatraži azil i najverovatnije bude odbijen i vraćen u Srbiju.
 
"To je jedan od razloga koji ovakve nevoljnike tera na pokušaje da se domognu boljeg života", zaključuje Đurović.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: