Mogerini: Čim Priština ukine carine, sazvaću novu rundu Dijaloga

Nacionalne vesti - Sreda 13.03.2019 - 12:49

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je danas na sednici Saveta Bezbednosti UN (SB UN) u Njujorku da “carine koje je vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da se stave van snage” i rekla da će “čim te takse budu ukinute sazvati novu rundu Dijaloga” Beograd – Priština.

"Cilj Dijaloga je postizanje pravno obavezujući sporazuma" FOTO: EPA
Cilj Dijaloga je, kako je podvukla, da se “postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rešavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda”, a koji će dobiti podršku SB UN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u Dijalogu – Beograd i Priština.
 
Konačni sporazum Beograda i Prištine “mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmenu kontakata o tome sa svim članovima SB UN”.
 
Čelnica Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) je to rekla obrazlažući ključne pravce i načela međunarodne politike Evropske unije članovima SB UN.
 
“Ja lično posredujem u Dijalogu, ali”, predočila je Federika Mogerini, “Dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući”.
 
A, po njenim rečima, “povoljan ishod Dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade celom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i ceo svet”.
 
Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, da pomene “još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku” u svetu, za koji se EU zalaže,  a to su zbivanja vezana “za pomirenje na Balkanu”.
 
Ona je tu istakla Dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, „ono što se već smatra istorijskim događajem na Balkanu… i što je novi pozitivan primer saradnje EU i UN“, a to je sporazum Skoplja i Atine o rešavanju pitanja imena.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: