Moguće uvođenje još jedne mere: Postoje dva scenarija u novembru

Nacionalne vesti - Nedelja 18.10.2020 - 12:38

Član Kriznog štaba, dr Branislav Tiodorović istakao je da je situacija u Srbiji nestabilna, kao i da sa dolaskom zime raste rizik od zaražavanja.

"Oko nas u regionu bukti korona" FOTO: D. Ristić/OKRadio
"U novembru nas čekaju dva scenarija, prvi je da poštujemo mere i držimo situaciju pod kontrolom, drugi je sve suprotno", kaže dr Branislav Tiodorović.
 
Oko nas u regionu bukti korona, pa razmišljamo o uvođenju PCR testa pri ulasku u zemlju ili testa koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu.
 
"Razmišlja se o tome da se uvede PCR za sve koji ulaze u zemljuili test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba koja ulazi u našu zemlju preležala koronu. Jeste da ćemo imati problema sa našim ljudima koji žive u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne možemo da uvedemo za neke meru a za druge ne."
 
Govoreći o tome šta nas očekuje u narednih mesec dana kada je reč o epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je za Blic rekao da dolaze hladni meseci, kada je veća vlažnost, što odgovara virusu i da će broj zaraženih zato biti u porastu.
 
"U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije drastično toliko, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera", istakao je Tiodorović.
 
On je naveo da je drugi scenario nepovoljan, a to je da ne uspemo da obezbedimo da se mere poštuju, da imamo skok, a za to postoje uslovi, jer oko Srbije epidemija bukti.
 
"Ništa nije teško ni komplikovano, samo poštujte mere koje ponavljamo mesecima, nosite maske u zatvorenom obavezno, držite distancu od jednog i po metra, održavajte higijenu i ono najvažnije, u ovom periodu borbe sa virusom zaboravite na slavlja, prosleve, okupljanja", naglasio je Tiodorović.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: