Na "Tesli" i dalje vanredno: Nema letova do daljnjeg

Nacionalne vesti - Sreda 12.09.2018 - 08:29

Beograd -- Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ostaće do daljeg zatvoren za poletanja i sletanja, pošto je avion egipatske kompanije zbog pucanja gume ostao na pisti.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prema rečima izvršnog direktora aerodroma Žarka Suvačarova, aerodrom je pokrenuo sve mere i postupke za vanredne situacije radi uklanjanja aviona "Egiptera", a vazduhoplovi drugih kompanija preusmeravaju se na aerodrome u susednim državama u regionu.

Na pitanje RTS-a koliko će trajati ovakvo stanje, Suvačarov je rekao da ne može da kaže određeno dok se ne utvrde tačno načini na koje se tehnički može izvesti uklanjanje vazduhoplova, jer su, kako je naveo, svi točkovi glavnog stajnog trapa oštećeni.

"Sam postupak zahteva ozbiljniju pripremu i dugotrajniju aktivnost. Tako da sigurno u narednih nekoliko sati aerodrom neće biti otvoren za javni avio prevoz", rekao je Suvačarov za RTS.

Situacija na aerodromu je, kako je rekao, vanredna.

"Avion 'Idžipt era' ((Egypt Air), koji je obavljao čarter let iz Beograda, prazan je sleteo na naš aerodrom i zbog tehničkih problema na stajnom trapu ostao je na poletno-sletnoj stazi negde na sredini. Aerodrom je pokrenuo sve mere i postupke za vanredne situacije radi uklanjanja vazduhoplova, ali taj postupak zahteva duži vremenski period, te je nezahvalno davati prognoze koliko će to trajati", rekao je Suvačarov.

Kako je dodao, avioni drugih aviokompanija i srpske nacionalne kompanije "Er Srbija" koji su bili u vazduhu i dolazili u Beograd, preusmereni su na alternativne aerodrome.

"Neki od njih su sleteli na niški aerodrom, do ispunjenja njegovog kapaciteta. Kompanije imaju u svojim procedurama odredjene alterantivne aerodrome u okolini, koje koriste u slučaju da je naš aerodrom zatvoren, pa se koriste, osim Niša i aerodromi u susednim državama u regionu, kao što su aerodromi u Temišvaru, Budimpešti..", objasnio je Suvačarov.

Portparol “Er Srbije“ Nikola Vukomanović naveo je da 15 aviona te kompanije od jutros nije poletelo ka željenim destinacajama.

Avioni nisu poleteli zbog blokade aerodroma “Nikola Tesla“, a sedam aviona je preusmereno. Oni su, umesto da slete u Beograd, preusmereni u Niš, Temišvar, Sofiju i Zagreb.

Kako je rekao za Prvu televiziju, “Er Srbija“ blisko sarađuje sa aerodromom “Nikola Tesla“, a informacija o tome kada bi aerodrom mogao da bude odblokiran nema.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: