Načelnik Generalštaba: Na Kosovu napeto, vojska prati

Nacionalne vesti - Utorak 12.03.2019 - 12:13

Beograd -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kaže da je situacija na KiM veoma kompleksna, ali da Srbija trenutno ne razmatra opciju vojnog reagovanja.

"Postoji stalna komunikacija sa Kforom" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Mojsilović je gostujući na Radio-televiziji Srbije kazao da je situacija na Kosovu "puna tenzija i jednostranih poteza". "Stabilno je stanje bezbednosti, ali po svim parametrima je jako nepredvidivo", rekao je Mojsilović i naveo da je Vojska Srbije u stalnom kontaktu sa jedinicama Kfora a brine i o severnom i o južnom delu Kosova.
 
On je kazao da će Vojska Srbije pratiti situaciju na terenu i isključio upotrebu vojne sile na tom prostoru. 
 
"Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbede stabilno stanje na čitavoj teritiriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše građane ne samo na severu Kosmeta, negi i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije", kazao je načelnik Generalštaba VS. 
 
Prema njegovim recima, postoji stalna komunikacija sa Kforom, kao i stalna razmena informacija. "Predsednik republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim", naveo je Mojsilović. 
 
General je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer duž čitave administrativne linije imamo angažovanu vojsku na zadacima. 
 
Kada je reč o spremnosti vojske, Mojsilović kaže da su to vedrije teme. "Vojska Srbije je, figurativno rečeno, mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raspolaže sa 14 "migova", od kojih je 10 u Republici Srbiji, a četiri se nalaze na remontu u Belorusiji", kaže Mojsilović. 
 
Dodaje da je Srbija sada po tom tipu letelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRJ. "Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Bavimo se brojem letelica, ali to se odražava na ukupnu sposobnost naše vojske. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost", naveo je general. 
 
Govoreći o paradi koja će biti održana 24. marta povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na Srbiju, Mojsilović je rekao da će na njihov način dati doprinos koji se tiče datuma početka bombardovanja. 
 
Najavio je da će tada poleteti "migovi" kojima raspolaže Vojska Srbije i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona. 
 
"Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke", istakao je Mojsilović. 
 
Kaže da je Vojska Srbije spremna da odgovori na svaku krizu u regionu.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: