Ne smiruje se tlo u Srbiji: Serija zemljotresa u Šumadiji

Nacionalne vesti - Sreda 03.11.2021 - 11:57

Zemljotres snage 4,4 stepena Rihterove skale potresao je Srbiju. Epicentar zemljotresa bio je deset kilometara južno od Kragujevca. Slab zemljotres i kod Topole.

FOTO: Profimedia FOTO: Profimedia
Zemljotres se osetio u okolnim mestima i Beogradu.
 
Evropsko-mediteranski seizmolođški centar objavio je da se epicentar zemljotresa snage 4,4 stepena Rihterove skale nalazio deset kilometara južno od Kragujevca.
 
 
Jutros novi, slabiji zemljotres kod Kragujevca
 
Republički seizmološki zavod objavio je da je jutros u 5.18 sati registrovan još jedan potres u okolini Kragujevca magnitude 2.0 po Rihteru.
 
Prvi zemljotres registrovan je u 23.25 sati i bio je magnitude 4.1 po Rihteru, sa epicentrom u okolini Kragujevca, navedeno je na na sajtu Seizmološkog zavoda,
 
Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC) je saopštio da je magnituda sinoćnjeg zemljotresa bila 4.4, a epicentar četiri kilometra jugoistočno od Kragujevca.
 
 
Dragičević: Zemljotres kod Kragujevca magnitude 3.9
 
Direktor Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević izjavio je jutros da je sinoćnji zemljotres kod Kragujevca bio magnitude 3.9 stepeni po Rihterovoj skali, a da je epicentar bio 10 kilometara južno od Kragujevca.
 
Intenzitet u epicentru procenjen je na V-VI stepeni Merkalijeve skale, rekao je Dragičević za TV Tanjug.
 
On je dodao da je prvobitno magnituda zemljotresa bila određena na 4.1 jedinica po Rihteru. Dragičević je rekao da je ovaj zemljotres mogao da izazove manja oštećenja na ranjivim objektima ili objektima koji nisu seizmički obezbeđeni.
 
Naveo je da je jutros u 5.18 zabeležen jedan naknadni potres magnitude 2.0, koji su samo registrovali instrumenti, a nije se mogao osetiti.
 
Dragičević je istakao da se živi na planeti koja je dinamična i da ovakvi zemljotresi treba da upozore na to da tlo nije stabilno.
 
Ukazao je da treba da prestane da se govori o zemljotresima, a da počne da se priča o tome kako da se ljudi zaštite od njih.
 
Inače, na današnji dan pre 11 godina dogodio se zemljotres u Kraljevu jačine 5,4 stepena Rihterove skale.
 
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: