Nema izručenja radikala: Beograd neće prihvatiti odluku Haga

Nacionalne vesti - Sreda 26.02.2020 - 11:23

Uprkos stavu Haga, naše vlasti se pozivaju na odluku Višeg suda o Vjerici Radeti i Petru Jojiću. Ministarstvo pravde: Nismo dobili odluku Žalbenog veća, suđenje moguće ovde

Hag sumnja da su nudili mito i zastrašivali svedoke FOTO: AP Hag sumnja da su nudili mito i zastrašivali svedoke FOTO: AP
Poslanici radikala, Vjerica Radeta i Petar Jojić, koji se sumnjiče za zastrašivanje svedoka tokom procesa protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, najverovatnije neće biti izručeni Mehanizmu za krivične sankcije, iako je ova institucija odlučila da njima treba da se sudi u Hagu.
 
Kako je "Novostima" rečeno, Ministarstvo pravde još nije dobilo odluku Žalbenog veća, ali podsećaju da je "nadležni sud u Srbiji odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića":
 
- Takođe, ističemo da je srpsko pravosuđe u potpunosti sposobno da adekvatno sudi na šta je Ministarstvo pravde u više navrata ukazivalo i Mehanizmu u Hagu i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Prema rečima Radete, ne postoji pravni osnov za izručenje koje bi bilo suprotno Ustavu.
 
- Više puta sam rekla - imamo pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu da nema pravnog osnova za naše izručenje. Tu se ništa nije promenilo. To rešenje niko ne bi smeo da pogazi - rekla je Radeta za "Novosti".
 
Inače, slučaj protiv radikala zbog sumnji da su nudili mito i zastrašivali svedoke pokrenut je pre pet godina. U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio je da se predmet preda Srbiji i ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. 
 
Akaju Savet bezbednosti UN nije produžio mandat, a na njegovo mesto u decembru 2018. imenovan je sudija Li Dakin, koji je promenio odluku svog prethodnika. Srbija se zatim žalila tvrdeći da je naše pravosuđe sposobno da sudi radikalima, ali primedbe nisu prihvaćene, što je sada i konačno potvrđeno, uz objašnjenje da nemamo adekvatnu zaštitu svedoka.
 
KAZNE ZA NEPOŠTOVANjE SUDA
 
PREMA Zakonu o saradnji sa Tribunalom u Hagu, naša zemlja je dužna da izruči državljane koji se terete za ratne zločine, što smo do sada i činili. Iako se nigde ne navodi da smo u obavezi da šaljemo one koji su optuženi za nepoštovanje suda, mnogi su odlazili u Hag po ovom osnovu. Inače, za nepoštovanje suda izricane su razne kazne, od novčanih, preko uslovnih do zatvorskih. Među osuđenima za objavljivanje dva poverljiva dokumenta je i bivša portparolka Florens Artman. On je dobila kaznu od sedam dana iz rešetaka.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: