Nikad više novozaraženih, zdravstveni sistem preopterećen - gužve u kovid ambulantama

Nacionalne vesti - Sreda 29.09.2021 - 11:51

U poslednja 24 sata registrovano je rekordnih 8.467 slučajeva koronavirusa, među 26.292 testirana uzorka, što je najveći broj obolelih u jednom danu u Srbiji od početka pandemije.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Preminulo je još 45 pacijenata obolelih od koronavirusa.
 
Na respiratorima širom Srbije nalazi se 251 osoba obolela od koronavirusa.
 
Najviše novozaraženih - 2.085 registrovano je u Beogradu, dok 16 gradova beleži trocifren broj novoobolelih.
 
Novi Sad ima 519 pozitivnih, Niš 343, a Kragujevac 245.
 
Slede Kraljevo sa 172 novozaražena, Leskovac 167, Čačak 155, Užice i Šabac po 149, Pančevo 142, Valjevo 139 i Novi Pazar 129. 
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je država spremna da uvede kovid propusnice, ali da su one samo način da se, pre svega, mladi vakcinišu i da propusnice nisu nikakav "magični metak" za rešavanje situacije sa pandemijom kovida 19.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže za RTS da su pre 17 dana imali sastanak Kriznog štaba. Prošlo je 17 dana, jedno vreme je govorio da očekuje sastanak, ali je shvatio da sastanka nema.
 
Prema njegovim rečima, ako su kovid propusnice protivustavne onda se to jasno kaže.
 
"Onda na to odgovara Krizni štab i traže se restriktivne mere. Ako ne može, molim nekoga da nas opozove, jer mi više nemamo šta da predložimo", istakao je dr Kon. 
 
Kako kaže, najdrastičniji izlaz iz svega ovoga je zatvaranje svega na deset dana.
 
"Mi imamo situaciju da se kockamo sa životom. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva sa stanovišta javnog zdravlja. Uopšte me ne interesuje politički aspekt, interesuje me samo zdravlje ljudi. Ako se mere ne sprovode, to se mora sankcionisati. I to govori medicinski deo Kriznog štaba već mesecima", kazao je Kon.  
 
 
U KBC "Dragiša Mišović" pet beba sa kovidom, najmlađa ima šest dana
 
U Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu hospitalizovano je pet beba pozitivnih na kovid, od kojih najmlađa ima samo šest dana.
 
Načelnica te klinike, Olivera Ostojić, rekla je da su kliničke slike tih beba blage i dodala da one nisu životno ugrožene, kao ni njihove mame, takođe, obolele od koronavirusa.
 
"Oni imaju poseban protokol ispitivanja i lečenja, ta deca nisu ozbiljno bolesna, imaju povišenu temperaturu. Mame su pozitivne i one prolaze dobro kroz bolest", navela je Ostojić za K1 televiziju.
 
U KBC "Dr Dragiša Mišović" jutros je na lečenju i 25 dece pozitivnih na kovid, a dr Ostojić kaže da oni dolaze sa višednevnim visokim temperaturama i najčešće imaju jednostranu ili dvostranu upalu pluća.
 
"Pre šest dana imali smo četvoro tinejdžera sa teškom upalom pluća, to su gojazna deca", rekla je doktorka i dodala da njihova terapija traje od sedam do deset dana.
 
Dr Ostojić kaže i da je trenutno mali procenat vakcinisane dece, ali, ističe, poslednjih dana povećano je interesovanje i oni dolaze sa roditeljima da se informišu o imunizaciji. 
 
 
Direktor KBC Zemun: Veliki pritisak, 80 odsto pregledanih nevakcinisano
 
Direktor KBC Zemun, prof. dr Dragoš Stojanović rekao je za RTS da se u poslednja dva, tri dana u toj ustanovi pregleda između 150 i 170 pacijenata, od kojih se 10 do 20 odsto usmerava za kovid bolnice.
 
S obzirom na to da se poslednjih dana povećava broj zaraženih, očekuje sve veći pritisak, kaže doktor Stojanović.
 
"Kovid trijažni centar radi 24 sata, u zgradi je poliklinike koji smo izdvojili samo za tu namenu da bismo mogli da izađemo u susret sve većem broju pacijenata koji se prijavljuju", kaže Stojanović.
 
Prema njegovim rečima, u početku su dolazili samo mlađi ljudi, po neko stariji, ali ističe da se sada izjednačila godišta.
 
"Jednako dolaze i mlađi i stariji u okviru 24 sata. Naša saznanju su da 80 odsto pregledanih pacijenata su nevakcinisani, a oko 20 odsto vakcinisani", navodi Stojanović.
 
Dodaje da su preopterećeni. "Veliki je pritisak i na kovid ambulantu i u hitne prijeme. Preko 1.200 ljudi juče je pregledano u KBC Zemun. Molimo građanstvo da vakcinišu i pridržavaju mera", zaključuje direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun.
 
KBC Zvezdara se za samo osam dana popunio, imaju 380 pacijenata, 53 u jedinici intezivne nege i kako su rekli jutros, koliko pacijenata otpuste toliko i prime.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: