"Nikako nije dobro ako se sudare grip i korona"

Nacionalne vesti - Subota 12.09.2020 - 12:14

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je o tome šta će se desiti ako se sudare grip i koronavirus u narednom periodu.

Za zdravstvene radnike vakcina protiv gripa mora da bude obavezujuća Za zdravstvene radnike vakcina protiv gripa mora da bude obavezujuća
"Trebalo bi da budemo posebno oprezni, i to naročito zdravstveni radnici. Nije još nigde ispitano šta se dešava kada se spoje grip i koronavirus. Ako grip obori imunitet, pa posle i kovid, to nikako ne bi moglo da bude dobro", naglasio je Kon u Jutru Prve TV.
 
On je dodao i da, mada nije dokazano da maske automatski znače i manje oboljevanja od gripa, svakako da maske mogu da pomognu, pa je preporučeno nositi ih. Za zdravstvene radnike vakcina protiv gripa mora da bude obavezujućća, kao što i inače jeste.
 
"U Italiji su imali grip, pa se nadovezala korona. Mada nema osnova da su povezani, svakako grip treba izbeći. Nama se može desiti da dođe prvo kovid, pa posle grip, a kod Italijana je bilo obrnuto", rekao je.
 
Kako kaže, bar što se gripa tiče, tu postoji zaštita, i tu bi trebalo ozbiljno pričati. Ugovoreno je 347.000 vakcina, a još 150.000 Torlakovih počinje da se proizvodi. U samom startu će biti ovaj broj, a posle će ih biti još.
 
"Vakcinacija protiv gripa je bukvalno preporučena svakoj osobi starijoj od 6 meseci", kaže Kon, istakavši da moramo da budemo svesni da će odziv naših građana za vakcinaciju biti veći nego ranije.
 
Ko je najbliži novoj vacini?
 
"Sve se radi pod velikom lupom javnosti. Mi možemo da verujemo više u ovu ili onu, međutim moraju da se sačekaju ispitivanja. Moramo da budemo u okviru dešavanja, kako bismo bili spremni. Čak nisam ni protiv toga da bude omogućeno dobrovoljno testiranje, ali sve mora da bude u skladu sa zakonom", rekao je.
 
Mnogi su govorili i o švedskom modelu, koji se ponovo spominje kao mogući primer.
 
"Švedski model je takav gde ne preduzimate ništa, odnosno obaveštavate, ali puštate da se virus prenosi, i da praktično odnosi žrtve. Postavlja s pitanje šta smo mi radili. Važno je napomenuti da kod nas potvrde o smrti u IZJZ stižu dva meseca posle meseca smrti, tako da mi sada imamo podatke samo do juna", kaže Kon.
 
Važno je gledati i šta su uroci smrti, ali i koliko ima dodatnih dijagnoza koje su najvrovatnije povezane sa koronavirusom. Tako, na primer, sada imamo virusne pneumonije, kojih prethodnih godina uopšte nije bilo.
 
Kada sve to pregledamo, dobijamo 210 slučajeva u Beogradu do juna, a u Švedskoj je bilo na hiljade slučajeva, naglasio je Predrag Kon.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: