Nizak stepen vakcinacije, moguć novi talas korone pre jeseni

Nacionalne vesti - Četvrtak 08.07.2021 - 11:08

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, koronavirus potvrđen kod još 103 osobe od testiranih 8.520 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su još dve osobe.

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay
Na bolničkom lečenju nalazi se 280 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru.
 
Epidemiolozi upozoravaju da na to što imamo ponovo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, ali i to što se svi ponašamo kao da su ukinute preventivne mere, a one i dalje važe. Dodaju da Srbiji sa ovim stepenom vakcinacije na jesen "ne gine" novi talas zaraze.
 
Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni na brzo širenje delta soja virusa, koji se pojavio u Srbiji. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nam brojevi zaraženih od korone rastu i da se plaši da ćemo već tokom leta imati pogoršanje epidemiološke situacije.
 
"To je loše, plašim se svih tih novih sojeva i da nam novi talas stiže već na leto, a ne na jesen", rekao je Vučić novinarima tokom posete Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu.
 
Đerlek: Ako se ne vakcinišemo delta soj će pokazati svoju snagu
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je u Srbiji do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi, kao i da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju.
 
Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jeseni neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni, upozorava Đerlek.
 
Kon: Čak 30 puta veći rizik na skupovima za nevakcinisane
 
U ovom trenutku nema potrebe da se uvode nove mere protiv epidemije koronavirusa, ali je potrebno striktno poštovati one koje su na snazi, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.
 
Kon je za TV Prva istakao da svako okupljanje predstavlja rizik za nevakcinisane, odnosno da su oni 30 puta u većoj opasnosti da se zaraze na takvim skupovima nego oni koji su primili obe doze vakcine.
 
Poslednjih dana u Srbiji je zabeležen porast broja novoobolelih, ali Kon ističe da situacija nije alarmantna, mada će se javiti problem ako se ne bude kontrolisalo ko dolazi na festivale i veća okupljanja.
 
"Još uvek imamo mirnu situaciju sa naznakom da kreće porast i više nema govora da se to neće desiti. Situacija je da se dozovemo pameti", rekao je Kon.
 
U Srbiji je zabeležen i povećan broj Indijaca, pre svega zbog novih kovid propisa koji podrazumevaju da putnici iz zemalja koje nisu na zelenoj listi borave najmanje dve nedelje u državi koja je na toj listi, kako bi se uputili na određene destinacije.
 
Kon ukazuje da u Gradskom zavodu za javno zdravlje za sada nije prijavljen nijedan slučaj zaraze koronavirusom kod Indijaca.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: