Nova rezolucija Kosova: Republika Kosovo, Republika Srbija

Nacionalne vesti - Nedelja 07.10.2018 - 11:22

Priština -- Predstavnici kosovskih vladajućih stranaka postigli dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Tačija nigde.

O finalnoj fazi dijaloga FOTO: EPA O finalnoj fazi dijaloga FOTO: EPA
Prema dogovoru koji su postigli predlog rezolucije koji treba da bude dostavljen na razmatranje i usvajanje Skupštini Kosova koja ocenjuje da će potpisivanje međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma Republike Kosovo i Republike Srbije omogućiti punu normalizaciju odnosa dve susedne zemlje poštujući suverenitet i teritorijalni integritet.
 
"Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo su nedodirljivi i ne mogu se dovesti u pitanje i štitiće se svim sredstvima koja su utvrdjena Ustavom i zakonima. Kosovo ne prihvata treći stepen vlasti, koji može dovesti pod sumnju unutrašnju ustavnu i institucionalnu funkcionalnost Kosova", kaže se u tački dva predloga rezolucije. 
 
U tački tri se ističe da Kosovo snažno podržava olakšavajuću ulogu EU i SAD u postizanju međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma, koje će garantovati njegovu primenu. 
 
Međunarodno pravno obavezujući sporazum omogućiće Kosovu članstvo u organizaciji Ujedinjenih nacija i svim drugim međunarodnim organizacijama u kojima do sada nije učlanjeno. Skupština Kosova ocenjuje da će međunarodno pravno obavezujući sporazum takođe suštinski ubrzati članstvo u EU i NATO. 
 
U rezoluciji se u tački pet govori o sastavu delegacije za dijalog sa Srbijom na čijem je čelu, kako je i ranije predloženo, zamenik premijera Fatmir Ljimaj, dok su članovi komisije zamenici premijera Bedžet Pacoli, Enver Hodžaj, Dardan Gaši, ministar Mahir Jagdjilar i šef kabineta premijera i šef delegacije Kosova u tehničkom delu dijaloga Avni Arifi. 
 
Članove u delegaciji daju i opozicione stranke - Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova i politička stranka Alternativa. 
 
Delegacija se obavezuje da informiše Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije, kaže se u predlogu rezolucije. 
 
"Skupština Kosova je vrhovni autoritet koji će ratifikovati međunarodni pravno obavezujući sporazum Republike Kosovo i Republike Srbije glasovima dve trećine svih poslanika, kao što ratifikuje medjunarodne sporazume o teritoriji, miru, savezima, političkim i vojnim pitanjima", navo 
 
Poslanica Samoopredeljenja Arberije Nagavci izjavila kasno sinoć da njena stranka neće podržati predlog rezolucije. Ona je za portal lajmi.net rekla da ne zna tačno šta sve sadrži predlog o kojem je dogovor postignut na sastanku kod predsednika skupštine Kadrija Veseljija u subotu, ali da prethodno treba ispuniti neke od uslova kako bi se posle toga nastavilo sa izradom rezolucije. 
 
"Treba prvo dozvoliti održavanje sednice koju smo mi (opozicija) predložili, treba proceniti ostvarivanje prethodnih sporazuma i posle toga da sednemo svi da radimo (na predlogu rezolucije), a ne da se predstavi kao uspešno nešto što je ranije pripremljeno", kazala je Nagavci. 
 
Protiv rezolucije prethodno se izjasnio i generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri. 
 
Na sastanku kod predsednika kosovske skupštine i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija učestvovali su i premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, lider Socijaldemokratske inicijative i zamenik premijera Fatmir Ljimaj i zamenici premijera Enver Hodžaj i Dardan Gaši.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: