Novčana pomoć penzionerima od 5.000 dinara početkom novembra

Nacionalne vesti - Sreda 30.10.2019 - 13:18

Skupština Srbije usvojila je rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji omogućava isplatu novčane pomoći penzionerima od po 5.000 dinara.

Skupština usvojila FOTO: parlament.org.rs Skupština usvojila FOTO: parlament.org.rs
Kako je najavljeno, novac će penzionerima biti isplaćen početkom novembra.
 
Ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio da su sredstva obezbeđena u skladu sa mogućnostima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO), a zahvaljujući ostvarenim prihodima od doprinosa za PIO u višem iznosu od planiranih za period januar - avgust 2019.
 
Sredstva su obezbeđena i na osnovu nižeg izvršenja rashoda, pre svega po osnovu prinudnih naplata po sudskim sporovima.
 
Ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci rebelansom plana za 2019. godinu, utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je za 8,04 milijardi dinara više od predviđenog iznosa.
 
Zakonom o invalidskom i penzijskom osiguranju uređeno je da se sredstva Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mogu izuzetno koristiti za isplatu novčane pomoći korisnicima penzije kada je takva pomoć potrebna velikom broju korisnika, kao i da se isplata novčane pomoći vrši u iznosu koji utvrdi Vlada.
 
Usvojen i Zakon o poštanskim uslugama
 
Skupština Srbije usvojila je i Zakon o poštanskim uslugama kojim se obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, a detaljno je uređena i obaveza poštanskog operatora u slučaju da je odgovoran za nastalu štetu.
 
Novina je i da će operator imati pravo i obavezu da pri prijemu pošiljke utvrde identitet pošiljaoca uvidom u ličnu ispravu sa fotografijom, kao što je lična karta, pasoš ili druga dokumenta, što do sada nije bilo moguće.
 
Operatoru je dato pravo da u prisustvu onoga ko šalje paket otvori pošiljku ili paket ukoliko postoji sumnja da se u pošiljci nalazi zabranjena sadržina.
 
Zakonom se skraćuje rok u kome je operater dužan da u unutrašnjem saobraćaju odgovori na reklamaciju korisnika usluge sa 30 na osam dana, a tom odredbom se vrši usklađivanje sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača.
 
Kada je u pitanju međunarodni saobraćaj, rok za odgovor na reklamaciju ostaje isti, 60 dana jer to zahtevaju akta Svetskog poštanskog saveza. Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge će po novom zakonu posredovati u vansudskom rešavanju sporova koji nastanu između korisnika poštanskih usluga i poštanskih operatora.
 
Ministar za rad Zoran Đorđević koji je ranije obrazlagao zakon, rekao je da bez obzira na tu mogućnost, korisnici poštanskih usluga i operatori svakako imaju pravo da se sudski spore.
 
Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednost kojim je utvrđeno uspostavljanje evidencije Informaciono-komunikacionog sistema (IKT) od posebnog značaja. Na taj način nadležni organ i Nacionalni CERT imaće mogućnost intenzivnije saradnje sa svim operaterima IKT sistema od posebnog značaja, a naročito u slučaju kada se dešava incident, ali i u smislu pružanja podrške, preporuke i saveta za zaštitu IKT sistema od posebnog značaja.
 
Zakonom su definisane i odredbe kojima se predviđaju mere za bezbednost i zaštitu na internetu, kao i generalno, prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.
 
Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda kojim je promenjen pojam proizvoda, a koji se do sada odnosio na finalne proizvode, a sada obuhvata sve proizvode, uključujući i one proizvode koji nisu finalni, a bez kojih se određeni finalni proizvodi ne mogu koristiti, kao što su baterije.
 
Propisuje se da će informacije koje su dostupne nadležnim organima u vezi rizika, koje proizvodi predstavljaju po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika, biti dostupnije javnosti u skladu sa uslovima transparentnosti bez obzira na ograničenja koja nameću aktivnosti i praćenja i istraživanja.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mučenik
02.11.2019. , 13:35
СТИЖЕ МИЛОСТИЊА ПЕНЗИОНЕРИМА? Залагање ΛV да пензионери боље живе са милостињом од 5000 рсд (просечно годишње повећање пензије је 1,58 %), а отео им осамсто милиона евра, пензије стагнирају већ осам година, за задње две године ни су мењане. Просечна пензија је 47,83% од просечне плате, а пре пар година је био 70%.Уколико Влада нешто не учини на реалан пораст пензија у односу на плате, пензионери су обрали бостан и то зеленог или трулог.Просек пензија 2014. је износио 25.000 рсд, а сада 26.327 рсд (223€) и није мењана од 2017. године, пораст пензија је 5,308%, а не 12,75%, како тврди дигитализована премијер(ка). Просек нето плата јуна 2019. је 55.042 рсд (467,32€) и већа је од просечне пензије за 2,09 пута (или 109%). Kaжу да ће плате расти 8 -15%, више од 500 евра у просеку, a jaднe пензије зa 5,4% на 27.749 рсд (236 евра) у просеку.. Владиним млачењем празне сламе пензионери изгубише ΛV сламку спаса. Пензионерима испирају мозак лагано људи без мозга.