Novi poslanici položili zakletvu, konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije

Nacionalne vesti - Ponedeljak 03.08.2020 - 14:14

Polaganjem zakletve narodnih poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije.

Teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade FOTO: Thinkstock Teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade FOTO: Thinkstock
Predsedavajuća na konstitutivnoj sednici, najstarija poslanica Smilja Tišma, prethodno je konstatovala da je verifikaciona komisija sačinila izveštaj o sprovedenim izborima.
 
Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata svim narodnim poslanicima.
 
Prisutni poslanici kojih je na početku sednice bilo 198, položili su i potpisali zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".
 
Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.
 
Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista "Aleksandar Vučić Za našu decu". Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.
 
U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.
 
Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.
 
U toku konstituisanja parlamenta, ispred zgrade Skupštine Srbije organizovane su demonstracije, a učesnici protesta gađali su zgradu jajima i paradajzom, kada su videli da poslanici izlaze iz nje.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: