Novi sastanak vlasti i opozicije na FPN

Nacionalne vesti - Petak 09.08.2019 - 12:23

Na FPN u Beogradu počeo je drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima, danas konkretno o finansiranju izbornih kampanja.

Izjave za medije od 11.30 FOTO: Free Images Izjave za medije od 11.30 FOTO: Free Images
Skupu ne prisustvuju predstavnici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.
 
Sastanak je počeo nešto posle 9 sati i, kako su ranije najavili organizatori, FPN i Fondacija za otvoreno društvo, razgovor će se voditi po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti otvoren prostor od 11.30.
 
Gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je novinarima pre početka skupa da će dobiti integralni snimak prvih pola sata izlaganja eksperata o temama današnjeg razgovora.
 
"To je dobar iskorak, da javnost bude upoznata sa onim što se dešava na sastanku. Ovo nisu tajni razgovori, ovo je otvorena stvar", rekao je Zelenović
 
Na pitanje da li to znači da će Dragan DJilas ipak doći, jer je on ranije rekao da neće učestvovati na skupu ako nema javnosti, Zelenović je odgovorio da je to pitanje za samog DJilasa.
 
Pre 9 sati, na FPN prvi su stigli predstavnici SNS, predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić i funkcioneri Vladimir Orlić i Dejan Djurđević, kao i potpredsednik SPS Žarko Obradović.
 
Iz opozicije, stigli su i predsednik DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i Nenad Milić i Djorđo Žujović iz LDP-a, Vladimir Djurđić iz SMS, Aris Movsesijan iz Nove stranke, Dejan Šulkić iz DS S-a, predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, te predstavnici Pokreta slobodnih građana i LSV-a.
 
Na FPN su došli i organizatori, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, Bojan Klačar iz Cesida, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.
 
Ispred FPN-a je i veliki broj novinarskih ekipa, kojima, prema ranijoj najavi, nije dozvoljeno da snime početak skupa.
 
Današnji razgovor će biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega u domenu unapređenja kontrole ovog segmenta izbora, a posebna pažnja biće posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.
 
Organizatori su u pozivu naveli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.
 
U pozivu se podseća da FPN i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine.
 
U agendi skupa se navodi da ce dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simic i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijevic, a potom ce predstavnici CRTA, CeSID i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvecene problematici finansiranja izbornih kampanja.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: