Novi udar na pušače: Svaka paklica cigareta biće skuplja za 10 dinara

Nacionalne vesti - Utorak 01.01.2019 - 14:28

Beograd -- Nikotinski zavisnici početkom ove godine osetiće još jedan udar na novčanik, u proseku svaka paklica biće skuplja za oko 10 dinara.

Rast akciza od 1,5 dinara, povećava trošak za sedam dinara Rast akciza od 1,5 dinara, povećava trošak za sedam dinara
Povećanje državnog zahvatanja na duvanske proizvode donosi nove cene cigareta na našim kioscima. Rast akciza od 1,5 dinara, povećava trošak za sedam dinara, što će se verovatno na kioscima zaokružiti na deset dinara.
 
Prema akciznom kalendaru, od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice samo umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV. 
 
Sa povećanjem akciza, na duvandžijama je odluka da li će i u maloprodaji da povećaju cene. Samo jedno pomeranje akciza od 2017. godine nisu osetili potrošači. Sva ostala povećanja državnih zahvatanja duvanska industrija je prosledila u nove, više cenovnike. 
 
Cigarete su zbog usklađivanja aciza poskupele sredinom godine, a iz istog razloga je porasla cena i u februaru. Oba puta cigarete su poskupele za 10 dinara po paklici. Od jula "pal mal 100" košta 280 dinara, "laki" se na kioscima nudi za 280 dinara. Za paklicu "marlbora" valja odvojiti 330, dok je "marlboro tač" 300 dinara. 
 
Od kraja januara, odnosno početkom februara, u zavisnosti od proizvođača, sve ove cigarete će biti skuplje za oko 10 dinara. 
 
Zvanični statistički podaci govore da je prosečna cena pakle cigareta 241,4 dinara. Proizvođači duvana da je državno zahvatanje po paklici 180 dinara, pa da im je na najjeftinijim cigaretama zarada minimalna.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: