Novosti: Berlin, Moskva i London u Beograd šalju nove ambasadore

Nacionalne vesti - Utorak 17.07.2018 - 07:10

Neke od ključnih svetskih sila, pogotovo kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, uskoro u Beograd šalju nove ambasadore, pišu današnje "Večernje novosti".

Aleksandar Čepurin odlazi u diplomatsku penziju FOTO: D. Ristić/OK Radio Aleksandar Čepurin odlazi u diplomatsku penziju FOTO: D. Ristić/OK Radio
Iz Berlina je već najavljeno da stiže novi diplomatski predstavnik Tomas Šild koji će na čelu nemačke ambasade zameniti Aksela Ditmana. Šild dolazi iz misije Nemačke pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.
 
Mandat ističe i britanskom ambasadoru Denisu Kifu, a njegov naslednik očekuje se na jesen.
 
Promene očekuju i Ambasada Rusije, koju je čak šest godina vodio Aleksandar Čepurin. On bi posle Beograda trebalo da ode u diplomatsku penziju, a Kremlj bi na njegovo mesto mogao da pošalje Bocana Harčenka, odličnog poznavaoca balkanskih prilika i dokazanog prijatelja Srba.
 
Harčenko u ruskoj diplomatiji važi i za eksperta za rešavanje problema, a koga predsednik Vladimir Putin šalje u zemlje na koje Zapad vrši pritisak. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do avgusta 2014. godine, a pre toga dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu.
 
Očekuje se da i Berlin i London za nove ambasadore u Srbiji imenuju iskusne karijerne diplomate, imajući u vidu da će u narednom periodu kosovsko pitanje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti u vrhu.
 
Na kraju četvorogodišnjeg mandata je i kineski ambasador Li Mančang, ali u diplomatskim krugovima veruju da Peking najverovatnije neće u ovom trenutku vršiti promene u svojoj "ispostavi" u Beogradu.
 
Naime, procenjuje se da uvođenje novog diplomate "u igru" ne bi bilo produktivno u jeku značajnih projekata koje je Kina započela i u Srbiji i u ovom delu Evrope, a imajući u vidu da je Li odlično odradio posao i dao značajan doprinos jačanju veza Beograda i Pekinga.
 
Iz Beograda odlaze i ambasadorke Australije i Indije, Džulija Fini i Narinder Čohan, navele su "Novosti".
Blic, Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: