Objavljen navodni nacrt zajedničke izjave u Berlinu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 29.04.2019 - 12:26

PRIŠTINA - Glavna tema prištinskih medija je današnji mini samit lidera zemalja Zapadnog Balkana i Prištine sa različitim procenama ishoda ovog skupa, a prištinski Telegrafi objavio je, kako tvrdi, nacrt zajedničke izjave kojom su se Beograd i Priština obavezali da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma.

Beograd i Priština da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog FOTO: D: Ristić Beograd i Priština da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog FOTO: D: Ristić
Nacrtom pomenute izjave, čiji faksimil je objavljen na ovom portalu, dogovoreno je navodno da se Beograd i Priština ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje Evropske unije a s ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.
 
Prema ovom nacrtu, učesnici samita su, imajući u vidu zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili uspešan sporazum između Grčke i Severne Makedonije o imenu, kao, kako se navodi, primer za rešavanje sukoba.
 
Posebno je, dodaje se, naglašen značaj postizanja sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi obezbedio evropsku perspektivu Srbiji i Kosovu i stabilnosti u regionu.
 
Učesnici su se, piše u nacrtu, složili da svaki sporazum treba da bude inkluzivan, politički održiv i da doprinese regionalnoj stabilnosti.
 
"Srbija i Kosovo su dogovorili da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje EU, s ciljem postizanja sveobuhvatnog konačnog sporazuma", navodi se takođe u objavljenom nacrtu izjave.
 
Naglašen je, dodaje se, značaj procesa uključivanja i transparentnosti u pregovorima, koji bi trebao da bude praćen naporima za izgradnju poverenja.
 
Učesnici su se, stoji takođe, složili da pojačaju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.
 
Dodaje se da su svi učesnici berlinskog samita potvrdili svoju posvećenost saradnji u strukturi takozvanog Berlinskog procesa.
 
"Veze, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja u pitanjima bezbednosti, razmena mladih i druga pitanja su stubovi tog procesa. Potvrđena je podrška Kancelariji za regionalnu saradnju za mladih (RICO)", stoji u pomenutom nacrtu u kojem se dodaje da će naredni samit tzv. "zapadnobalkanske šestorke" u Poznanju, u Poljskoj.
 
Navodi se i da su se učesnici složili da povećaju saradnju u sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma i nezakonite trgovine "malim i lakim oružjem", kao i ilegalne migracije.
 
Naglasili su, stoji u nacrtu, nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava i dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te osnaživanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija.
 
Složili su, dodaje se, da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i osnaživanje društvenih veština protiv izazova vremena, kako unutrašnjih tako i spoljnih.
 
Takođe, učesnici su potvrdili svoju predanost stabilnosti u regionu, piše u nacrtu koji su obezbedili portal Telegrafi i TV Dukađini.
mediji, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: