Omikron među decom; Sve više bolesnih, a u bolnicama i novorođenčad

Nacionalne vesti - Sreda 02.02.2022 - 11:20

U Dečijoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" situacija je ista kao u piku prethodnog talasa kovida, iako se očekivalo da omikron neće napuniti bolnicu kao delta.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Doktorka Olivera Ostojić, načelnik Dečje klinike, kaže, za "Novosti", da je hospitalizovano 38 dece i 35 pratilaca, ali da, srećom, nijedan od malih pacijenata nije životno ugrožen.
 
Da će se bolnice napuniti postalo je jasno od kada su iz pedijatrijskih ambulanti počeli da stižu izveštaji da je iz dana u dan sve više dece inficirane koronom. 
 
 "Upravo su najavljena još četiri prijema, tako da se i sa otpustima, broj hospitalizovanih zadržava na 35 do 40", kaže dr Ostojić.
 
"Imamo na bolničkom lečenju decu svih uzrasta, najviše sasvim malih beba starosti do tri meseca, pa i onih koje još nisu napunile mesec dana. U kliničkim slikama kod njih je dominantna povišena temperatura i odbijanje obroka, ali dobro reaguju na terapiju. Imamo i pacijente na kiseoničkoj terapiji, to su uglavnom deca sa ozbiljnim bolestima kod kojih je kovid samo doprineo težem zdravstvenom stanju", objasnila je ona.
 
Ističe i da je situacija s kovidom u njihovoj ustanovi "već toliko dugo traje" da im je postala kao "redovno stanje".
 
Prema njenim rečima, problem je i razbolevanje lekara i drugog osoblja s klinike. "Sada su nam se vratila tri lekara koja su bila odsutna zbog infekcije koronom, a dvoje je još na bolovanju, pa nam sada iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj svakodnevno jedan lekar dolazi u ispomoć. U ovim vanrednim okolnostima pokazuje se da je pedijatrija na sekundarnom i tercijarnom nivou dobro organizovana.
 
I epidemiolog dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, potvrdio je da je sve više inficirane dece. "Imamo više zaražene dece, ali i komplikacija, i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem. Oni su bili potpuno u pravu sa stavom koji smo podržali: da se odloži povratak u školske klupe", rekao je on u utorak.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: