Osmani: Nećemo dozvoliti ZSO; Petković: Nadam se da je čula zvaničnike EU, SAD, Britanije...

Nacionalne vesti - Petak 11.02.2022 - 14:09

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da Priština neće dozvoliti da se na KiM realizuje Zajednica opština sa srpskom većinom i optužila EU da u dijalogu tretira Beograd kao "razmaženo dete".

FOTO: EPA (Valdrin Xhemaj) FOTO: EPA (Valdrin Xhemaj)
Reagujući na tu izjavu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da u moru apsurdnih izjava prištinskih političara, prvo mesto zauzima poruka Vjose Osmani, da je takozvano Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i sporazume iz dijaloga, a potom izjava da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, onako kako je dogovoreno u Briselu.
 
Osmani tvrdi da se o belgijskom modelu nikada nije razgovaralo i da tako nešto nije prihvaćeno i poručuje da se neće razgovarati o bilo kakvoj autonomiji za Srbe na severu Kosova.
 
Osmani je za RTK rekla da je sporazum o Zajednici srpskih opština, kakav je predviđen Briselskim sporazumom, među najštetnijim dokumenatima u pogledu "suvereniteta i funkcionalnosti Kosova".
 
"Ne može postojati model koji nas može dovesti do "bosanizacije" Kosova", rekla je Osmani.
 
Ona tvrdi da je ZSO "uvod u podelu, koji se koristi za defunkcionalizaciju Kosova".
 
Ocenila je da se Kosovu nanosi šteta jer "još ima ljudi u EU koji zahtevaju da se sprovede Briselski sporazum, onako kako je potpisano".
 
"Imamo sreću da su SAD, nakon brojnih sastanaka, jasno stavile do znanja da neće podržati nikakvu Republiku Srpsku, nikakvu posredničku ili izvršnu vlast", rekla je Osmani.
 
Osmani tvrdi da EU nema ravnopravan pristup prema stranama u dijalogu i da Beograd tretira kao "razmaženo dete".
 
Tvrdi i da je Priština primenila sve sporazume koji su potpisani u procesu dijaloga, a da Beograd nije primenio na desetine sporazuma.
 
"Kosovo ne treba da ćuti jer ovo nije u redu. EU mora da izvrši pritisak na Srbiju da primeni sporazume", rekla je Osmani.
 
Osmani je, komentarišući posetu izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka priznala da je došlo do intenziviranja dijalog između Beograda i Prištine.
 
Smatra i da bi dijalog trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje
 
Petkovic: Apsurdne tvrdnje Osmanijeve
 
U moru apsurdnih izjava prištinskih političara, prvo mesto zauzima poruka Vjose Osmani, da je takozvano Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i sporazume iz dijaloga, a potom izjava da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, onako kako je dogovoreno u Briselu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 
"Nadam se da je Osmanijeva čula tokom prethodnih dana i posete visokih zvaničnika EU SAD i Velike Britanije regionu da dogovori moraju da se poštuju i da će joj, kada procesuira te informacije, biti jasno da ne može večno bežati od ispunjavanja svojih obaveza", poručio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
 
On je ocenio da izjava Osmani pored toga što je potpuno besmislena, pokazuje pravo lice političara u Prištini, koji misle da je Briselski sporazum švedski sto sa koga mogu da uzmu ono što im odgovara i čije odredbe mogu u hodu menjati i proizvoljno tumačiti.
 
"Upravo je Beograd taj koji je ispunio sve svoje obaveze i kredibilan je i strpljiv partner u procesu dijaloga, dok Priština osim ZSO, odbija da sprovede i sporazume iz domena energetike, odbija saradnju po pitanju rešavanja sudbine nestalih i iznova postavlja nove uslove kako bi potpuno obesmislila dijalog kao proces za rešavanje svih otvorenih pitanja i put ka normalizaciji odnosa", naveo je Petković.
 
On je ukazao i da je važno da je Vjosa Osmani konačno priznala da je Zajednica srpskih opština u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima i jasnom strukturom i da upravo u tome leži razlog zbog kog Priština odbija njeno formiranje skoro devet godina.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: