Pahor: Za očuvanje mira u regionu potreban brz ulazak svih zemalja u EU

Nacionalne vesti - Petak 14.05.2021 - 20:16

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je rekao da Slovenija, koja 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Uniji, želi da upozori lidere 27 članica EU ukazivanjem na potrebu nove strategije proširenja koja treba da istakne geopolitičku dimenziju tog procesa.
 
"To upozorenje, taj geopolitički pristup je prilično bitan ako Brisel želi da ga razume. Neka osetljiva bilateralna pitanja medju državama u regionu bila bi lakše rešena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu", kazao je Pahor.
 
Naveo je da inicijativa Brdo-Brioni, u okviru koje će u ponedeljak biti održan samit lidera EU i regiona u Brdu kod Kranja, treba da ukaže da proširenje Unije mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo "odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU".
 
Pahor je dodao da bi u tom slučaju neki problemi u regionu "možda ostali", ali da bi ih bilo lakše rešiti posle ulaska tih zemalja u EU.
 
On je rekao da na samitu inicijative Brdo-Brioni u ponedeljak očekuje "otvoren i konstruktivan razgovor", dolazak do zaključaka, a možda i do "neke sveže deklaracije koja će podstaći ubrzano proširenje EU i sprovodjenje reformi u tim zemljama".
 
Pahor je kazao da postoje "dve vrste zabrinjavajućeg umora", u EU u vezi s procesom proširenja, i u mnogim zemljama Zapadnog Balkana, po pitanju reformi.
 
"Nema poverenja u evropsku perspektivu kao pre 10 ili 15 godina, to nije u interesu ni EU ni ljudi i lidera na Zapadnom Balkanu", naveo je slovenački predsednik.
 
Dodao je da ne veruje da je na Balkanu moguća mirna promena granica i dodao da bi taj proces "možda mirno počeo, ali se ne bi tako završio".
 
"Ako želimo da izbegnemo ta pitanja, najbolje je da uverimo 27 država EU da je proširenje na taj deo Jugoistočne Evrope rešenje ne samo za mir i bezbednost, nego i za blagostanje, kako u tom delu Evrope, tako i u EU. To shvatanje želimo da podupremo medju liderima država EU koji će u ponedeljak sedeti s liderima Zapadnog Balkana", rekao je Pahor.
 
Pahor je kazao da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose, političke, privredne, kulturne i druge.
 
"To je perspektiva i za sve druge bilateralne odnose u tom divnom, ali komplikovanom delu Jugoistočne Evrope. Jedino ako krenemo putem pomirenja i reformi, možemo da očekujemo brže proširenje EU koja će u tome videti i svoj interes", naveo je predsednik Slovenije.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: