Palmer traži da se Srbi vrate u vladu Haradinaja

Nacionalne vesti - Četvrtak 25.10.2018 - 10:28

PRIŠTINA - Potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić, koji je zamrznuo tu funkciju, izjavio je da je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer zatražio od Srba da se vrate u kosovsku vladu, navode danas prištinski mediji.

Mir i stabilnost najvažniji FOTO: EPA Mir i stabilnost najvažniji FOTO: EPA
"Naš status ostaje isti. U tehničkom smo mandatu i obavljamo dužnosti koje omogućavaju rad ministarstava. Kao predstavnici kosovskih Srba odlučili smo da ne učestvujemo na sednicama vlade", rekao je Jevtić.
 
On je ocenio da nije trenutak za transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku.
 
Razmatramo mogućnost obraćanja Ustavnom sudu. Ukoliko to odlučimo, ne očekujem pozitivnu odluku u vezi naše žalbe, izjavio je Jevtić.
 
Govoreći o odlasku Srba iz KSB, Jevtić je ocenio da se radi o individualnim odlukama.
 
 
Saopštenje Srpske liste: Sva otvorena pitanja rešavati kompromisom
 
Predstavnici Srpske liste danas su, na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmerom, poručili da su mir i stabilnost najvažniji i da sva otvorena pitanja treba rešavati kompromisom.
 
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić su na sastanku u Prištini istakli da je mir i stabilnost u celom regionu glavni njihov cilj, da su svesni da do ovog cilja nije lako stići, ali da se na tome mora intenzivno raditi.
 
Predstavnici Srba su istakli da Srpska lista pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da se pitanje Kosova reši kompromisom, jer jedino takvo rešenje može da obezbedi bolji položaj Srba na ovim prostorima nego što je danas, saopštila je SL.
 
Palmeru su preneli stavove Srpske liste da su ključna pitanja na kojima treba uložiti više napora kako bi srpski narod na Kosovu živeo u boljim uslovima, formiranje Zajednice srpskih opština i to isključivo onako kao je dogovoreno u Briselu, stvaranje sigurnijeg okruženja za život, pogotovo u sredinama u kojima su Srbi u manjini, efikasnije rešavanje problema uzurpirane imovine, položaja i zaštite Srpske pravoslavne crkve i stvaranje boljih uslova za povratak raseljenih i pospešivanje ekonomije.
 
Istaknuto je, kaže se u saopštenju, da sa dijalogom treba nastaviti jer se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba srpskog naroda na Kosovu mogu rešavati nagomilani problemi.
 
Poslednje inicijative u Skupštini Kosova, kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga, u suprotnosti je sa interesima srpskog naroda na ovim prostorima, istakli su Jevtić, Rakić i Simić.
 
Srpska lista i ljudi koji je predstavljaju žele bolji i mirniji život svim narodima koji žive na Kosovu.
 
"Želimo da svi narodi na ovim prostorima žive bolje nego danas. Ovako nešto se može postići jedino međusobnim uvažavanjem i ulaganjem maksimalnih napora", kazali su Rakić, Jevtić i Simić.
 
Palmer je tokom sastanka rekao da je važno da Srbi učestvuju u procesima koji su bitni za Kosovo i da jedino učestvovanjem u stvarima odlučivanja i iznošenjem stavova mogu braniti svoje interese i poboljšati svoju poziciju u društvu, navedeno je u saopštenju.
 
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: