Patrijarhova prva beseda i prvi sastanak

Nacionalne vesti - Petak 19.02.2021 - 12:48

Novi poglavar SPC u prvoj besedi posle ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu poručio je da njegovo patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već će nastojati da neguje saborni duh. "Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet", rekao je Porfirije. Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj. “Hrvatska je postala moja druga otadžbina", kaže.

Patrijarh Porfirije odmah se sastao s predsednikom Srbije FOTO:Instagram/buducnostsrbijeav Patrijarh Porfirije odmah se sastao s predsednikom Srbije FOTO:Instagram/buducnostsrbijeav
On je na početku besede poručio da sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvata činjenicu da je on nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva.
 
„Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. patrijarh po redu, a 57 poglavar naše svete crkve budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika“, rekao je Porfirije.
 
Patrijarh Porfirije poručio je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.
 
„Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici“, rekao je patrijarh Porfirije.
 
Govoreći o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i ocenio da „svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus“.
 
„Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti“, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi.
 
Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj.
 
“Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Severnoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vekovima”, rekao je patrijarh.
 
Nakon što je ustoličen kao 46. poglavar SPC, patrijarh Porfirije odmah se sastao s predsednikom Srbije.
 
Patrijarh i Aleksandar Vučić razgovaraju u zgradi Patrijaršije, u koju su se obojica uputila nakon završene ceremonije ustoličenja novog patrijarha SPC.
 
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: