"Penzije su realno niže do 1,8 odsto nego pre pet godina"

Nacionalne vesti - Utorak 17.09.2019 - 14:16

Koliko su penzioneri u Srbiji izgubili ili dobili od državne politike štednje u poslednjih pet godina?

Penzije nisu usklađivane sa inflacijom, rastom BDP-a ili prosečnom zaradom Penzije nisu usklađivane sa inflacijom, rastom BDP-a ili prosečnom zaradom
Penzija Gorice Damjanović iz Beograda iznosila je oko 25.700 dinara pre nepunih pet godina, navodi BBC News.
 
Toliko je dobijala nakon smanjenja penzija 2014. Protiv ove odluke se penzioneri i danas bore. Sada prima oko 28.300 dinara.
 
„Ni sama nisam sigurna koliko je trebalo da dobijam i koliko mi sleduje. Svako kaže drugačije i drugačije mi meri."
 
Najnovije najave povećanja penzija od oko pet odsto od 2020. ministra finansija Siniše Malog, Gorica svakako tumači kao „pozitivnu vest".
 
Računicu je za BBC na srpskom izveo Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.
 
„Kako god pogledali, penzije su realno niže za 1,3 do 1,8 odsto nego pre pet godina", kaže Zdravković.
 
Kako je moguće da su penzije realno niže, iako penzioneri dobijaju penzioni ček sa većim iznosom za BBC objašnjava Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
 
„Problem sa penzijama od pre pet godina nije samo što su smanjene već i što u međuvremenu nisu usklađivane sa inflacijom, rastom BDP ili prosečnom zaradom. Umesto da penzioneri dva puta godišnje automatski dobijaju usklađivanje penzija - oni imaju osećaj kao da im država nešto poklanja."
 
Da li je penzija manja i koliko
 
Prosečna penzija u novembru 2014. smanjena je za 4,9 odsto, jer nisu smanjivane najniže penzije.
 
Od tada su penzioneri dobili prosečno 9,7 odsto veće penzije - koje su sa 25.728 otišle na 28,216 dinara, kaže Zdravković.
 
„Tačno toliko je iznosio i rast potrošačkih cena - 9,7 odsto, te su sada na realno istom nivou kao u oktobru 2014", objašnjava ekonomista i urednik portala Makroekonomija.
 
Kretanje starosnih penzija:
 
Novembar 2014 - smanjenje za 4,9 odsto
 
Decembar 2015 - povećanje za 1,1 odsto
 
Decembar 2016 - povećanje za 1,5 odsto
 
Decembar 2017 - povećanje za 4,9 odsto
 
Oktobar 2018 - povećanje za 5,7 odsto
 
*Izvor: Miodrag Zdravković, Makroekonomija
 
Ipak, Zdravković dodaje da to „naravno ne važi ni za jednog penzionera jer svakome je u ovom periodu došlo do različite promene nominalne penzije".
 
„Ako uzmemo u obzir i vojne penzije koje su uvećale prosek, sada su zapravo penzije niže realno za oko 1,8 odsto", objašnjava on.
 
Što se tiče najavljenog povećanja naredne godine, urednik Makroekonomije kaže da je „rast penzija za pet odsto realan jer bi njime bio uklonjen realni pad za oko dva odsto u prethodnih pet godina".
 
„Došlo bi do simboličnog rasta od 0,2 do 0,5 odsto, zavisno od rasta potrošačkih cena u 2019.
 
„Naravno, realan je ukoliko ne dođe do ekonomske krize poput one sa kraja 2008."
 
Šta kaže vlast
 
Vlada Srbije je 16. septembra usvojila je odluku o povećanju zarada u javnom sektoru, jednokratnu pomoć za penzionere i od januara usklađivanje plata i penzija.
 
U međuvremenu će svi penzioneri u Srbiji dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara do kraja godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali.
 
Mali je objasnio da će ova pomoć biti isplaćena zbog „suficita u budžetu koji je iznosio 48,6 milijardi dinara u prvih šest meseci, i stabilnih javnih finansija".
 
„Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija", istakao je Mali za RTS.
 
„Penzije će se obračunavati po švajcarskoj formuli i 1. januara će biti povećane od 5,1 do 5,5 odsto, u zavisnosti od nekih parametara koji će se znati na kraju godine", rekao je Mali.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da „zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama ima dovoljno novca za povećanje plata i penzija čak i za 15-20 procenata":
 
„Plate i penzije se neće odjednom toliko povećati kako bi se očuvala ekonomska stabilnost, nego da će se povećavati sukcesivno kao i do sada."
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: