Pobeda nad koronavirusom još daleko, poštovanje mera vodi ka završetku epidemije

Nacionalne vesti - Subota 29.08.2020 - 12:57

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 31.207 osoba, a zabeleženo je 709 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

"Moramo da budemo čuvari sopstvenog zdravlja" FOTO: AP
Na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba, zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević je apelovala na sve građane da kada se vrate u zemlju imaju još veći stepen predostrožnosti.
 
Naglasila je da svi moramo da raspodelimo odgovornost i da moramo da budemo čuvari sopstvenog zdravlja.
 
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je Srbija veoma daleko od konačne pobede, ali se nada da će svi shvatiti da poštovanje mera vodi ka uspešnom završetku epidemije i pandemije.
 
Krizni štab je preporučio deset dana karantina za decu koja se vraćaju iz inostranstva.
 
Takođe, juče je doneta odluka da se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do jedan sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa. Maksimalan broj osoba u zatvorenom prostoru i na javnim okupljanjima na otvorenom povećava se sa 10 na 30.
 
Kon: Ovo nije šala, niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica
 
Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da su podaci, kada je reč o koronavirusu, dobri i da ukazuju na poboljšanje situacije, ali upozorava da je virus i dalje sa nama i da bi trebalo shvatiti da će ostati još dugo.
 
Kon je upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance i da je jasno da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo.
 
"Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo", rekao je Kon i dodao: "Apelujem na organe kontrole da rade svoj posao sada više nego ikad".
 
Šarčević: Moguće odlaganje početka školske godine na KiM
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je 96,3 odsto roditelja osnovaca u anketi odgovorilo da želi izvođenje nastave uživo, a ne onlajn, a da će odlaganje početka škole biti moguće samo na teritoriji Kosova i Metohije.
 
Kako je naveo, roditelj ne može od danas do sutra da promeni odluku o tome da li želi da mu dete ide u školu ili pohađa nastavu onlajn. "Imamo nedeljne izveštaje koje dajemo epidemiološkom delu Kriznog štaba", naveo je ministar.
 
Šarčević je rekao da postoji procedura ako se neko dete zarazi i poručio roditeljima da ne šalju decu u školu ako vide da imaju temperturu ili neku drugu tegobu.
 
Na pitanje da li postoji mogućnost odlaganja početka školske godine, ministar je rekao da je to moguće samo na KiM.
 
"Situacija u enklavama na KiM nam nije najbolja, jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji. Verovatno ćemo da pomerimo za nedelju, dve. Vlasti iz Prištine su rešile da odlože početak školske godine, ali će naši đaci imati onlajn nastavu", poručio je Šarčević za televiziju Prva.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: