Počela prijava za pomoć od 100 evra: Za tri sata POLA MILIONA prijava

Nacionalne vesti - Sreda 13.05.2020 - 12:42

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da od danas svi punoletni građani sa prebivalištem u Srbiji mogu preko sajta Uprave trezora da se prijave da bi dobili pomoć države u dinarskoj protivvrednosti od 100 evra.

Od petka prijave i putem kol centra FOTO: Free Images Od petka prijave i putem kol centra FOTO: Free Images
On je za RTS kazao da će od petka, 15. maja, prijavljivanje za tu pomoć biti moguće i preko kol centra čiji će broj biti objavljen, a prijavljivanje će trajati do 5. juna.
 
"U petak kreće uplata pomoći od 100 evra za penzionere i korisnike novčane socijalne pomoći, koji ne moraju da se prijavljuju", rekao je Mali.
 
Dodao je da će uplata pomoći punoletnim građanima teći sukcesivno i da je za te potrebe u budžetu predviđeno oko 60 milijardi dinara, a da će od broja prijavljenih zavisiti koliko će biti potrošeno.
 
Komentarišući jučerašnju prodaju državnih evroobveznica u vrednosti dve milijarde evra na međunarodnom finansijskom tržištu Mali je rekao da je ona bila izuzetno uspešna jer je potražnja bila u vrednosti sedam milijardi evra, a prijavilo se 300 investitora.
 
Kako je objasnio, kamata od 3,3 odsto na te evroobveznice je povoljnija nego da se Srbija zadužila kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer bi kamata na pozajmicu od dve milijarde era bila pet odsto.
 
"I posle prodaje evroobveznica javni dug Srbije je ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno iznosi 57 odsto", rekao je Mali.
 
Novac od prodaje evroobveznica biće iskorišćen po njegovim rečima za podršku ekonomskim merama pomoći privredi i građanima u vreme krize izazvane epidemijom korona virusa, kao i za podsticanje privrednog rasta, da bi Srbija bila prva zemlja u Evropi o privrednom rastu.
 
Pola miliona građana se prijavilo za pomoć od 100 evra u toku prva tri sata
 
Pola miliona građana Srbije prijavilo se za isplatu novčane pomoći u iznosu od 100 evra za prva tri sata od kada je omogućena prijava na portalu Uprave za trezor, na veb adresi idp.trezor.gov.rs, saopštilo je Ministarstvo finansija.
 
U saopštenju se podseća da pravo na novčanu pomoć imaju svi punoletni državljani Srbije, sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji.
 
Potrebno je da u prijavu unesu broj lične karte, matični broj, kao i da izaberu banku preko koje žele da im se isplati novac, bez obzira na to da li imaju otvoren račun ili ne.
 
U petak, 15. maja, počeće prijava telefonskim putem, preko kontakt – centra, čiji će broj telefona biti objavljen u petak ujutru.
 
Primaoci penzija i novčane socijalne pomoći su automatski prijavljeni za isplatu ove novčane pomoći, koja će za njih početi od petka 15. maja.
 
Podseća se da je u cilju podrške svojim građanima u vremenima krize izazvane epidemijom korona virusa, Vlada Srbije dodlučila da svim punoletnim državljanima koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, omogući dobijanje jednokratne pomoći od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: