Policijski čas od 108 sati, od četvrtka do sledećeg utorka: Da li nam se sprema najrigoroznija mera zabrane do sada?

Nacionalne vesti - Utorak 14.04.2020 - 10:41

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 u utorak i sredu razmatra mere koje će važiti za uskršnje praznike

Rigorozne mere za Uskrs FOTO: vranje.org.rs Rigorozne mere za Uskrs FOTO: vranje.org.rs
Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv epidemije virusa korona najverovatnije će danas ili u sredu razmotriti meru totalne zabrane kretanja za vreme uskršnjih praznika, koja bi, prema najrigoroznijem scenariju, podrazumevala uvođenje policijskog časa u trajanju od čak 108 sati - od četvrtka u 17 časova do utorka u pet ujutru.
 
Prema informacijama "Novosti", iako ima i predloga da se postepeno uđe u relaksaciju mera, među strukom preovlađuje mišljenje da se sa njima sačeka još desetak dana, koji se procenjuju kao najkritičniji kada je reč o kovidu 19.
 
Zato je zasada izvesnije da će i narednog vikenda, tokom kojeg "pada" Uskrs, na snazi ostati rigorozne mere zabrane kretanja, a ostaje da se vidi da li će biti "preslikan" model policijskog časa od petka po podne do ponedeljka ujutru, ili će se on produžiti i trajati od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, odnosno od 17. do 21. aprila.
 
Tokom proteklog vikenda, 680 građana zatečeno je na ulici u vreme policijskog časa, a bez radnog naloga ili drugog opravdanog razloga zašto krše zabranu kretanja. U pritvoru zbog kršenja mera samoizolacije je 123 ljudi.
 
Epidemiolog Branislav Nestorović smatra da bi mera zabrane kretanja, koja bi praktično trajala pet dana, možda bila previše, i predlaže da neke prodavnice rade u subotu, kako bi građani mogli da dokupe ono što im je od namirnica potrebno.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je juče da bi jedna od prvih mera kojima bi se relaksiralo vanredno stanje zbog virusa korona mogla da bude otvaranje zelenih pijaca, ali u "ograničenom kapacitetu i uz specijalne mere".
 
- To je jedna od mera koje ćemo predložiti - rekao je Nedimović, ali i dodao da ćemo morati ipak da sačekamo desetak dana kako bismo videli kako će se situacija razvijati.
Pijace bi, kada dođe do relaksacije mera, trebalo da rade sa znatno manjim brojem tezgi, uz veće rastojanje, a neće se dozvoljavati stvaranje redova i gužvi, odnosno svi će morati da poštuju neophodno rastojanje.
 
OBAVEŠTENjE NA VREME
 
Građani će o eventualnom produžavanju policijskog časa uoči predstojećeg vikenda i Uskrsa biti obavešteni na vreme, kao što su i o dosadašnjim merama bili informisani - izjavio je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
 
Prema njegovim rečima, epidemiloška situacija u našoj zemlji analizira se iz sata u sat, te će na osnovu tih analiza struka odlučiti da li je potrebno uvesti restriktivnije mere. Odgovarajući na pitanje može li građanima starijim od 65 godina da se omogući šetnja tokom trajanja policijskog časa koji važi za sve građane, Gojković je rekao da o tome odlučuje struka, i napominje da je ona upravo iskazala visok stepen zabrinutosti za najstarije sugrađane.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: