Pompeo Tačiju: Očekujemo ukidanje taksi kao korak ka oživljavanju dijaloga

Nacionalne vesti - Četvrtak 27.02.2020 - 14:00

Američki državni sekretar Majk Pompeo preneo je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije kao suštinski korak ka oživljavanju pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Kosovo će nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD FOTO: AP Kosovo će nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD FOTO: AP
U razgovoru sa kosovskim predsednikom, Pompeo je potvrdio snažno partnerstvo SAD i Kosova ukorenjeno u trajnoj privrženosti zajedničkim vrednostima i američkoj podršci suverenom i nezavisnom Kosovu, saopštila je portparolka državnog sekretara Morgan Ortagus posle jučerašnjeg sastanka.
 
Takođe je, kako je dodala, ohrabrio Kosovo da iskoristi zamah nedavno potpisanih pisama o nameri za uspostavljanje vazdušnih, železničkih i drumskih veza izmedju Prištine i Beograda. On je ukazao i i da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije kako bi gradjani obe zemlje imali maksimalnu ekonomsku i komeracijalnu korist, kao suštinski korak za oživljavanbje pregovora o sveobuhvatnoj normalizaicji odnosa.
 
Na sastanku sa Tačijem, Pompeo je čestitao Kosovu na uspešnim demokratskim izborima i formiranju vlade čime se jača važnost vladavine prava i ekonomskog rasta kako bi se obezedio prosperitet Kosova u budućnosti.
 
On je podvukao da SAD i dalje podržavaju Specijalizovana veća za Kosovo koja obavljaju suštinski posao ostvarivanja pravde za žrtve i jačanja valdavine zakona na Kosovu, dodaje se u saopštenju Stej departmenta.
 
Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Tači je na sastanku rekao da će "konačni mirovni sporazum" Kosova i Srbije značiti mir za čitavu Jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, razvoj i prosperitet.
 
On je rekao i da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD.
 
Tači se juče u Vašingtonu sastao i sa zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom kome je, kako je saopšteno, preneo zadovoljstvo zbog američke podrške osnivanju vojske Kosova i zatražio povećanje saradnje.
 
Posle sastanka s Norkvistom, Tači je na Tviteru napisao da je "za bezbednost i stabilnost regiona ključno da Kosovo uskoro postane članica NATO".
 
Norkvist je na Tviteru naveo da američko ministarstvo odbrane "nastavlja da podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova i napore u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije".
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: