Poslaniku Dveri preti zatvor do godinu dana

Nacionalne vesti - Subota 20.10.2018 - 11:04

Pretnje srpskom predsedniku i premijerki tumače se kao ugrožavanje sigurnosti. Kad Nogo da izjavu policiji, znaće se hoće li biti krivičnog postupka

Srđan Nogo FOTO: YouTube printscreen Srđan Nogo FOTO: YouTube printscreen
Izjava poslanika Dveri Srđana Noga da predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić treba obesiti na Terazijama ako je naša zemlja dozvolila dolazak 1,2 miliona migranata, može se podvesti pod krivično delo pretnje i ugrožavanje sigurnosti.
 
Na osnovu ovoga, Više javno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak u okviru kojeg parlamentarac treba da da izjavu u policiji u svojstvu građanina. Takođe, policija treba da pregleda snimak emisije u kojoj je Nogo pretio predstavnicima najviših državnih organa. Na osnovu svega toga biće doneta odluka o tome postoji li dovoljno elemenata za pokretanje krivičnog postupka.
 
Prema Krivičnom zakoniku, onoj ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak da su pretnje opozicije posledica toga što nemaju svoju politiku, pa na taj način moraju da zauzimaju medijski prostor.
 
- Pretnje silovanjem premijerki je poruka svim ženama u Srbiji, pretnja vešanjem je nešto što može da radi samo neko ko nije sasvim uračunljiv i ko nosi majicu žene koja je ubila i "overila" čoveka - istakao je Vučić za TV Pink.
 
On je naveo i da nikada nije tužio medije, a da to radi opozicija:
 
- Braniću i N1, "Informer", "Novosti" i "Politiku", i sve medije, jer je moj posao da zaštitim svakog građanina.
 
 
USTAVNI POREDAK
 
KRIVIČNI zakonik u članu 309 predviđa kazne od šest meseci do pet godina zatvora za onoga "ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni uređenje, svrgnu najviši državni organi ili njihovi predstavnici". Međutim, sudska praksa pokazuje da tužilac reaguje tek u slučajevima kada izjave onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka prate i elementi sile.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: