Post kovid uzima danak i kod dece: Boli ih u grudima, preskače srce i zamaraju se uz stepenice

Nacionalne vesti - Utorak 31.08.2021 - 12:52

U Srbiji je sve više obolelih među mladima dok se vakcinacija dece i mladih odvija veoma sporo. Prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar, kardiolog, i direktor Instituta za majku i dete smatra da je nemoguće da se deca pridržavaju svih mera koje su donete za sprečavanje koronavirusa.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
U Izraelu počinju i deci da daju treću dozu vakcine. Vodeći američki imunolog Entoni Fauči podržava ideju da vakcinacija bude obavezna za đake.
 
Međutim, u Srbiji je sve više obolelih među mladima, a nije sigurno koliko će deca poštovati donete epidemiološke mere, tvrdi i dr Vladimir Vukomanović.
 
"Činjenica je da te motivacione poruke, malo gube na snazi i efikasnosti u krajnjoj liniji, iscrpljuju se takođe, mislim da svi znamo kako se deca ponašaju u školi", rekao je Vukomanović za "TV Prva".
 
Kaže da ta preporuka deci, gde treba da kada razgovaraju stave maske, a kada ne razgovaraju skinu maske, "nije realna i nije ostvariva u praksi i ja očekujem da će takve preporuke morati da se izmene", rekao je on.
 
Smatra da bi se to promenilo, prvo je neophodno krenuti od odraslih, ističe da je vrlo bitno da se poveća obuhvat vakcinacije, a da sa druge strane roditelji moraju da se ohrabre u odluci za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina.
 
Ističe da kada bi se taj obuhvat vakcinacije kod dece ostvario, da bi samim tim i školovanje, kao i kretanje bilo mnogo lakše. Naglašava takođe da je vrlo bitna i vakacinacija zdravstvenih radnika.
 
"Sa svog aspekta gledam da zdravstveni radnici treba da budu vakcinisani i mislim da će neka administrativna mera u tom smislu u krajnjoj liniji, ukoliko ne bude zadovoljavajući odziv za vakcinaciju, morati da se primeni", rekao je doktor.
 
Na insinuacije da bi takve administrativne mere bile protumačene kao kazna, Vukomanović je imao drugačiji odgovor.
 
"Ja ne bih to nazvao kaznom, ali zdravstveni radnici znaju da virus postoji, mislim da je neophodno da onaj koji hoće da radi na određenom mestu sa bolesnom decom, mora da bude vakcinisan", tvrdi on.
 
Naglašava da je u ovom talasu trenutno primljeno troje dece koja su PCR pozitivna. Izdvojio je slučaj 15-godišnjeg dečaka, koji je imao tešku upalu pluća bez ikakvih komorbiditeta, bez ikakvih faktora rizika, a razvio je kliničku sliku koja je karakteristična za odrasle.
 
"To pokazuje da bolest donekle menja svoju ćud, delta soj ima neke svoje osobenosti, najteža bolest je do sada bila multisistemski inflamatorni sindrom gde je bilo i smrtnih ishoda, međutim to se sada pomera ka populaciji adolescenata i mladih, a tu je eto najmanji procenat vakcinacije", kazao je on.
 
 
Zašto postoji nepoverenje u vakcinaciju?
 
Doktor ističe da postoji nepoverenje čak i u standardnu proceduru vakcinacije dece, koja se odvija decenijama unazad. Tvrdi da postoje problemi kod motivacije roditelja koji su glavni činioci za donošenje odluke za vakcinaciju dece, ali i da postoje kočenja čak i od strane doktora.
 
"Te vakcine su potpuno ispitane, nekoliko hiljada dece je ispitano da bi se uočilo da li ima negativnih efekata", poentirao je on.
 
Rekao je i da kod dece ostaje taj trend da uglavnom imaju asimptomatski slučaj koronavirusa, ali da su baš takvi slučajevi značajni u transmisiji ka ukućanima i drugim ljudima, što bi, tvrdi on trebalo da bude glavni argument za vakcinaciju.
 
Navodi da je post kovid sada zastupljen i kod dece, kao i da traje 6 meseci.
 
"Ranije to nije bio neki veliki problem, međutim, sve češće čak i ona deca koja su imala asimptomski slučaj, pokazuju smetnje u spavanju, nesanice, kognitivne smetnje, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca i veoma jako zamaranje posle 4 do 5 stepenika", rekao je on.
 
Post kovid, kaže, može da traje i do 6 meseci i savetuje im se postepepno povećanje fizičke aktivnosti i vitaminstka terapija koju su deca uzimala u toku bolesti.
Prva TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: