Potpisan sporazum o koalicionoj vladi Kosova

Nacionalne vesti - Nedelja 02.02.2020 - 14:17

Koalicioni sporazum između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK) postpisan je posle četvoromesečnih pregovora saopštili su na zajedničkoj konferenciji za štampu lideri ovih stranaka Aljbin Kurti i Isa Mustafa.

Aljbin Kurti i Isa Mustafa FOTO: Printscreen Aljbin Kurti i Isa Mustafa FOTO: Printscreen
"Danas smo se sastali sa predsedavajućim DSK, profesorom Isom Mustafom i dogovorili se da se sutra na sednici sastanemo kako bismo izabrali novo upravljačko telo. Sporazum smo već potpisali i dogovorili smo sve, uključujući i podelu odgovornosti u novoj vladi kojom ćemo zajedno upravljati", potvrdio je lider Samoopredeljenje Aljbin Kurti, prenosi portal Kossev.
 
Kurti je na svom nalogu na Fejsbuku napisao da je sporazum koji je potpisan danas izmedju njega i lidera Demokratskog saveza Kosova, kasnio, ali da nije došao prekasno, preneo je portal Kosovo onlajn.
 
"U pregovorima sa DSK svi smo imali zahteve i ponude, plakali smo i smejali se, uvek pazeći da smo sa različitih strana stola. Kasnimo, u svakom slučaju. Ali nije kasno, nema sumnje", napisao je Kurti.
 
"Postigli smo dogovor. Verujem da je to dobar posao, u interesu su promene koje se nužno moraju desiti u našoj zemlji. Istražili smo sve alternative i opcije. Ono što želimo u novoj budućnosti je da ova vlada bude uspešna i da ispuni njihova očekivanja", rekao je Mustafa.
 
Lideri dve stranke nisu jutros govorili o detaljima Sporazuma.
 
Kako su prethodno preneli kosovski mediji, danas se očekuje da DSK i Samoopredeljenje na svojim stranačkim organima potvrde postignut dogovor o zajedničkoj koaliciji i formiranju novog saziva Vlade.
 
Gazeta Express je jutros pisala da dve stranke obavljaju "intenzivnu komunikaciju povodom izrade dokumenta sporazuma, te da je sastanak Generalnog saveta DSK zakazan za 13 časova, prenosi Kossev.
 
Za ponedeljak je zakazana sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova kosovska vlada, dok su razmirice oko mesta predsedavajućeg skupštine koje su kočile pregovore DSK i Samoopredeljenja, kako je još juče nagovestio predstavnik Samoopredeljenja, Agim Bahtiri, konačno prevaziđene te će se trenutni predsednik skupštine Kosova, povući sa ovog mesta. Prema saznanjima kosovskih medija, njega će zameniti kandidatkinja DSK, Vjosa Osmani.
 
Na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, održanoj krajem decembra, za predsedavajućeg Skupštine Kosova, umesto, iako je DSK očekivao njihovog kandidata, Aljbin Kurti predložio je potpredsednika svoje stranke, Glauka Konjufcu.
 
Tada je DSK optužio Samoopredeljenje da su načinili jednostran potez čije poništavanje su tražili kao uslov za postizanje koalicionog dogovora.
 
DSK je od Samoopredeljenje očekivao da Konjufca podnese ostavku na mesto predsedavajućeg, kako bi njihov kandidat bio izabran na ovu poziciju.
 
S druge strane, kao kompromis predlažu da nakon što početkom 2021. za predsednika Kosova bude odabran kandidat DSK, mesto predsedavajućeg skupštine "vrate" Samoopredeljenje.
 
Sve do subote funkcioneri Samoopredeljenja, uključujući i samog Konfucu, poručivali su da se on neće povući sa pozicije predsednika skupštine.
 
Prištinska Koha prenela je da će umesto planiranih 12, nova vlada Aljbina Kurtija imati 15 ministarstava.
 
Pozicije će biti jednako raspoređene između koalicionih partnera, pa će svaki voditi po 6 ministarstava, ministarstvo spoljnih poslova pripašće Glauku Konjufci, dok će preostala 3 voditi predstavnici nevećinskih zajednica.
 
U tom slučaju srpskoj zajednici, tačnije Srpskoj listi, trebalo bi da pripadnu dva ministarstva, a raspodela ministarstva biće tema o kojoj će predstavnici Srpske liste razgovarati na današnjem sastanku u Beogradu sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, potvrdio je ovog jutra za RTS potpredsednik ove stranke i poslanik u kosovskom parlamentu, Igor Simić.
 
On je ujedno ponovio da Srpska lista "neće biti kočničar" kada je reč o formiranju novih prištinskih institucija ali i da će zahtevati ukidanje taksi.
 
Za izglasavanje vlade Samoopredeljenju i DSK je potrebna podrška još bar četiri poslanika, kako bi u ponedeljak na glasanju ukupno imali 61, pa se, kako prenose kosovski mediji, očekuje da se tokom završe dogovori sa predstavnicima manjinskih partija u parlamentu, piše Kossev.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: