Potvrđene optužnice protiv Tačija i Veseljija, kosovski predsednik podneo ostavku

Nacionalne vesti - Četvrtak 05.11.2020 - 13:35

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za medije, da je obavešten da je potvrđena optužnica protiv njega u Specijalnom sudu za ratne zločine i dodao da će se odazvati pozivu, nakon čega je podneo ostavku na svoju funkciju. Specijalni sud takođe je potvrdio i optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Tači optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti FOTO: AP/Visar Kryaziu Tači optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti FOTO: AP/Visar Kryaziu
Oni su najavili da će dobrovoljno otići u Hag.
 
Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.
 
„Pre nekoliko trenutaka zvanično sam obavešten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi“, kazao je Tači.
 
Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i veru.
 
„Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije“, rekao je Tači.
 
Ocenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cena „koju moramo platiti za slobodu naše zemlje“.
 
„Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu“, rekao je Tači.
 
Predsednica parlamenta Vjosa Osmani će biti vršilac dužnosti predsednika Kosova nakon ostavke Hašima Tačija, koju je danas podneo nakon što mu je potvrđena optužnica protiv njega pred Specijalnim sudom u Hagu.
 
Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija. Veselji je izjavio da je juče obavešten o potvrđivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe.
 
Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.
 
„Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika“, navodi se u optužnici.
 
Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.
 
Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.
 
Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optu-nice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.
 
Veselji: Dobrovoljno putujem u Hag
 
Veselji je rekao da je obavešten o potvrđivanju optužnice i da se sprema da dobrovoljno otputuje u Hag.
 
„Juče popodne su me iz Tužilastva specijalizovanih veća obavestili da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom zelim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode“, rekao je on.
 
Naveo je da ima puno poverenje u objektivnost i nepristrasnost sudija i pozvao je sve na Kosovu da „uvek ukažu poštovanje pravosudnim vlastima“.
 
„Ovaj proces ima za cilj postizanje istine. Nema razloga da se probojavamo istine. Ne bi trebalo pokusavati podrivati rad tribunala, niti na bilo koji nacin ometati ovaj proces. Sudu mora biti dozvoljeno da izvrsava svoj vazan zadatak koji mu je poveren“, istakao je Veselji.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: